Sledujte nás

F1

Monoposty F1 sa vracajú na okruhy

Už tento víkend sa opäť naplno rozbehne kolotoč F1, novú sezónu otvorí Veľká cena Bahrajnu.

Začína nová sezóna F1
Foto: SITA/Will Oliver, Pool Photo via AP

Už tento víkend sa opäť naplno rozbehne kolotoč F1 prvou Veľkou cenou Bahrajnu. Predkrmom pred touto sezónou je 3. séria seriálu z dielne Netflixu – F1: Túžba po víťazstve, ktorá uzrela svetlo sveta minulý piatok. Neľútostné súboje jazdcov, manažérov a majiteľov tímu nie len na trati počas pretekov, ale aj mimo nej zaujme či už fanúšika tohto športu alebo laika. Každá zo sérii rekapituluje jednu kompletnú sezónu. Ak ste nevideli, určite odporúčame.

Nová sezóna nám okrem rúšok a pravidelného testovania prinesie súboj o titul medzi Mercedesom a Red Bullom Racing. Respektíve, v tom lepšom prípade pre fanúšika to nebude jednoznačnou záležitosťou Mercedesu, tak ako v posledných rokoch. Čo sa týka návštevy divákov na jednotlivých pretekoch, Bahrajn a Rakúšania potvrdili, že to bude za ich účasti. Pri ostatných pretekoch to ešte jasné nie je a bude sa to odvíjať na základe aktuálnej situácie v danom období a v danej krajine.

V tíme Mercedesu, ktorý ovládol v minulej sezóne už siedmykrát po sebe Pohár konštruktérov, ostávajú naďalej jazdci v nezmenenom zložení – extrovertný Brit Lewis Hamilton a introvertný Fín Valtteri Bottas. Práve tieto ich povahy sú podľa názorov mnohých jedným z aspektov, prečo to zvládajú tak dobre ako to zvládajú. To ale neznamená, že by Valtteriho nebolelo to, že ostáva neustále v tieni Lewisa.

V predsezónnych testoch, ktoré boli skrátené len na 3 dni, si jazdci tohto tímu neviedli najlepšie. Hamilton zajazdil piaty najrýchlejší čas a Bottas dokonca až šestnásty. Avšak, ide len o testy, v ostrej sezóne by mal byť Mercedes najväčším favoritom. Mnohí z prostredia F1 rozprávajú o tom, že ide opäť iba o taktiku Mercedesu a ich monoposty vraj majú oveľa väčší potenciál, ako ukázali testy. Uvidíme cez víkend. Pravdou však je, že niečo podobné už v minulosti tento tím spravil, aby zamotal hlavu súperom a zbavil sa tlaku, ktorý je na najlepších vždy vyvíjaný.

V Bahrajne, kde aktuálne trávia tímy svoj čas, ponúkli domáci všetkým členom F1 možnosť vakcinácie. Niektorí to využili, avšak šéf tímu Toto Wolff to odmietol, že vraj on nikoho predbiehať nechce a počká si, kým na neho príde rad. Milé. Predbiehať sa ale nechce iba v tomto smere, na trati to určite platiť nebude. Hamilton chce ako jediný jazdec tmavšej pleti v kolotoči F1 aktívne riešiť otázku rasizmu a dopomôcť svojím „fejmom“ a dosahom na fanúšikov k osvete. Tím Mercedesu sa v pondelok na Twitteri pochválili dosiahnutím hranice 3 miliónov sledovateľov. Ustipačne by som poznamenal, aby sa radšej sústredili na výkony, ale sedem titulov v rade, ehmm, okej. Gratulujeme. Bottas sa počas prípravy sústredil hlavne na mentálnu stránku, aby konečne porazil svojho kolegu a získal po prvýkrát titul majstra sveta.

Nové zloženie v Red Bull Racing

Najvačším konkurentom Mercedesu bude Red Bull Racing. Max Verstappen má od tejto sezóny nového kolegu. Alexandra Albona nahradí Mexičan Sergio Pérez. Tento mexický jazdec to mal v minulej sezóne nahnuté a hrozilo, že po vyhadzove z Racing Pointu (v tejto sezóne už Aston Martin) ostane bez tímu a bude si z F1 baliť kufre. Výbornými výkonmi v závere sezóny si však získal priazeň šéfa Červených býkov Christiana Hornera.

Ten teda poslal nestabilného Albona kade ľahšie, presne tak isto, ako to urobil Racing Point (Aston Martin) s Pérezom. Avšak v prípade vyhodenia Péreza neboli na vine zlé výkony, ale možnosť podpísať Sebastiana Vettela. Kto by predsa nechcel mať v tíme štvornásobného majstra sveta? A áno, toto je úplne bežné v rámci F1, že si jazdci menia svoje pôsobiská. Na každého je vyvíjaný obrovský tlak a stačí zopár zlých výkonov, nezhôd v tíme alebo možnosť podpísať lepšieho jazdca a na druhý deň vstávaš s tým, že za koho budem po sezóne jazdiť, a či vôbec.

Ale vráťme sa späť k Red Bullu. Verstappen zajazdil v testoch najrýchlejší čas, ale podľa jeho slov sa ako favorit necíti. Red Bull získal posledný titul v roku 2013, práve so spomínaným Vettelom. Každopádne, hlavným cieľom tohto tímu je konkurovať Mercedesu a spôsobiť im počas sezóny minimálne zopár vrások na čele. V záujme atraktivity im budeme držať palce. Šéf tímu Horner priznal, že sú po testoch nadšený a cítia, že môžu ukončiť sedemročnú dominanciu svojho rivala. Avšak pripomenul aj situáciu spred pár rokov, kedy to Mercedes rozbalil naplno až v prvých pretekoch v Melbourne. Sergio Pérez poznamenal, že v Red Bulle sú všetci nastavení iba na víťazstvá a nič iné sa od nich neočakáva. Tak teda good luck, Checo (prezývka Péreza, čítaj Čiko).

A pikoška na záver, Mick Schumacher (asi netreba písať, kto je jeho otcom) bude v tejto sezóne prvýkrát štartovať v F1 za tím Haas. V minulej sezóne sa stal víťazom v F2. Avšak o tom, a aj o iných tímoch a zaujímavostiach z tohto kráľovského motošportu v nasledujúcich článkoch.

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v F1