Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Nepríjemné suveníry

Leto je tu, čas zbaliť kufre a vyraziť na dovolenku. Čo zlé sa môže stať?

Leto je tu, čas zbaliť kufre a vyraziť na dovolenku. Čo zlé sa môže stať?

Nuž, všetko možné. Dovolenková sezóna so sebou prináša nejedno riziko. Máme pre vás pár tipov, ako sa z nej vrátiť bez ujmy na zdraví.

Asi najčastejšie neželané suveníry spôsobuje Slnko. Či ide o úpal alebo spáleninu kože, nie je to nič príjemné. Iste, vďaka globálnemu otepľovaniu sa môže „pripiecť“ už aj v Nórsku, no pravda je, že v Stredomorí a tropických krajinách je to riziko predsa o niečo väčšie. Dlho som nechápala, prečo majú krajiny na juhu Európy popoludní siestu. Už je mi to jasné. Cez obed je tak pekelne horúco, že sa naozaj nedá nič robiť. Tak aj vy, pokiaľ si nechcete uvariť mozog – radšej zalezte do bezpečia klimatizovaného hotela. Vždy lepšie ako podvečer na pohotovosti.

Druhou veľmi častou kategóriou sú zažívacie problémy. Človek je od prírody všežravec a je schopný zjesť všetko, čo nezje jeho (a to, čo by ho mohlo zjesť, najprv zabije a potom zje). Lenže naše konzervatívne slovenské žalúdky nemusia byť úplne kompatibilné s exotickými maškrtami. Keď sa už vyberiete na ochutnávku miestnej kuchyne, radšej začnite opatrne. A ak vám žalúdok po prvom súste signalizuje, že niečo nie je v poriadku, nenúťte sa dojesť zvyšok. A hej, pribaľte si do kufra niečo na trávenie. Dobre vám radím.

Mnohí sa chystáte k moru a voda tiež nemusí byť vždy bezpečná. Nie, nejdem vám tu teraz nahovárať, že vás v Chorvátsku zožerie žralok, ale… kým si vyberiete dovolenkovú destináciu, skúste zistiť, ako to tam vyzerá s vodou. Niektoré lokality sa hemžia medúzami, inde je zas problém s čistotou morského dna. Stúpiť vo vode na hrdzavú plechovku asi nebude príjemný zážitok.

Samostatnou kapitolou sú ľudia. Šanca, že práve vaše lietadlo nechá Lukašenko odkloniť niekam do neznáma, je síce nízka, ale… na letisku, v hoteli i na pláži môžete natrafiť na zlodejov. Verím, že väčšina z vás je rozumná a nepôjde dovolenkovať niekam, kde je zvýšené riziko terorizmu, či prebieha nejaký ozbrojený konflikt.

No a na záver – dávajte si pozor na choroby. V exotických krajinách sa to len tak hemží kadejakou háveďou, čo prenáša nebezpečné ochorenia. Skontrolujte si odporúčania ohľadom očkovania proti malárii či iným tropickým chorobám.

Veľa sa debatuje aj o bacile posledných dvoch sezón – Covid-19. Mnohí, ktorí sa zberáte do cudziny, ste sa zrejme dali zaočkovať práve kvôli pocitu bezpečia. Mám pre vás len malé varovanie. Vakcíny proti covidu nefungujú na 100%. Áno, výrazne znižujú riziko, že sa nakazíte, ale… to neznamená, že sa to nemôže stať. Seychely mali už 65% zaočkovanosť, keď v máji zažili nepríjemnú epidémiu. Veľká Británia tiež hlási nákazu (i úmrtia) napriek očkovaniu. Jedno si môžete byť istí – váš nezaočkovaný sused, čo bude celé leto na vlastnom balkóne, pre vás nebezpečný nebude. Vy pre neho môžete byť.

Užite si dovolenku a dávajte na seba pozor. Nikto nie je nesmrteľný.

Bon voyage!

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny