Sledujte nás

Ifkine fejtóny

O športe a rodovej (ne)rovnosti, časť druhá

V čom všetkom sa odlišujú muži od žien?

Muž a žena cvičia v posilňovni
Foto: Unsplash/GRAHAM MANSFIELD

V čom všetkom sa odlišujú muži od žien?

Druhá časť: WHR, kosti, svaly a ďalšie „hlúposti“

Ak ste niekedy pozerali kriminálne seriály typu Kosti, určite ste si všimli, že tamojší televízni kriminalisti dokážu z rýchleho pohľadu na kostru určiť, akého pohlavia bol zosnulý. V skutočnosti to nie je až také jednoduché. Lenže – a v tomto mi antropológovia dajú za pravdu – aj na samotných kostiach existujú rozdiely medzi pohlaviami. Do očí bije aj fakt, že osteoporózou sú ženy ohrozené dva razy viac ako muži. Mužské kosti sú pevnejšie ako ženské a to je len začiatok.

Zrejme najlepšími ukazovateľmi pohlavia sú lebka a panva. Antropológovia po desaťročiach meraní odpozorovali hneď niekoľko markantných rozdielov. Mužské lebky majú masívnejšie sánky a výraznejšie nadočnicové oblúky. Panva žien je zas spojená v inom uhle – je evolučne prispôsobená na pôrod. Priemerný biologický muž, ani keby mu „nejako“ voperovali funkčnú maternicu, by nedokázal porodiť, pretože medzi jeho panvovými kosťami je oveľa menší otvor.

Mužská a ženská lebka
Stloukal, M. a kol.: Antropologie, příručka pro studium kostry. Národní muzeum Praha, 1999.
Mužská a ženská panva
Stloukal, M. a kol.: Antropologie, příručka pro studium kostry. Národní muzeum Praha, 1999.

Práve uhol panvových kostí vplýva na celé dolné končatiny – ak je panva spojená v inom uhle, líšia sa aj uhly, v akých sú k nej prichytené bedrové kosti. Aj to zohráva svoju rolu, napr. pri behu. Nehovoriac o tom, že ženám sa v tejto oblasti ukladá oveľa viac tuku ako mužom. Tento „zadočkový“ rozdiel sa označuje ako WHR (waist to hips ratio – pomer pásu a bokov): zdravá žena ho má medzi 0,7-0,8, zatiaľ čo u mužov je niekde okolo 0,85-0,9. Bolo vedecky dokázané, že práve WHR má priamy súvis s hladinou estrogénu a ženskou plodnosťou. A keď už sme pri estrogéne ako takom – práve vďaka nemu dievčatám v puberte narastie poprsie.

Mužský hormón testosterón má priamy vplyv na budovanie svalovej hmoty. Začína to samotným faktom, že muži sú schopní nabrať oveľa viac svalov ako ženy (pozor, bavíme sa o čistom športe, BEZ užívania steroidov!). Poznám veľa žien, ktoré intenzívne cvičia. Všetky sú štíhle, s peknými guľatými zadočkami a ich priemerný obvod bicepsu je niekde okolo 30cm. A poznám aj celkom slušnú kopu mužov, ktorí cvičia – a tí sú podstatne robustnejší a ich bicepsy atakujú hodnotu 50cm. Čiže – aj to isté cvičenie u mužov a u žien vedie k úplne odlišným výsledkom.

S tým súvisí aj pomer tukov v tele. Ženám sa ani náhodou neodporúča redukovať telesný tuk pod 10%, inak riskujú poruchy menštruačného cyklu a s tým spojené zdravotné problémy. Vlastne väčšina štíhlych žien má stále okolo 20% telesného tuku. A muži? Tí dokážu úplne bez problémov fungovať aj pri 10% telesného tuku a zdravotné problémy im hrozia až keď ho strasú pod 3% – mimochodom, takých extrémov sú schopní len profesionálni bodybuilderi. S tým súvisí ďalší nefér, muži majú vyšší bazálny metabolizmus. Teda môžu zjesť oveľa viac maškŕt bez toho, aby to na nich bolo vidno (aj keď sa nepretrhnú od aktivity).

Samozrejmými znakmi sú aj hlas a ochlpenie. Testosterón spôsobuje, že chlapcom hrubne hlas. A zároveň aj to, čo u nás doma sarkasticky nazývame vlasovou gravitáciou – že ich detské anjelské kadere vekom „zostúpia“ na bradu, neskôr na hrudník, chrbát, o džungli od pása nižšie ani nehovorím. Priamy súvis je aj s plešatením. Poznám len asi dve alebo tri ženy, ktoré majú problém s alopéciou (extrémnym vypadávaním vlasov). No chlapi v mojej vekovej kategórii (35+) či starší sú takmer všetci s výrazne zriedeným porastom.

Zhrnuté a podčiarknuté: vďaka tejto kôpke detailov (a to som zďaleka nevyčerpala všetky) sú muži o poznanie vyšší a silnejší ako ženy. Iste, aj vy možno poznáte dámy-žirafy, čo musia pri prechode cez dvere skloniť hlavu, i vreckové modely chlapov, len trochu vyšších od vedra, ALE muži sú v priemere približne o 10-15% vyšší a ťažší ako ženy. A kvôli pomeru svalov a tukov, ako aj kvôli inak usporiadanej panve, sú lepší športovci. Lenže… ako veľmi…?

Reklamy
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Ifkine fejtóny