Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Cesnak nad zlato

Blahodárne účinky cesnaku boli známe už našim dávnym predkom.

Cesnak
Foto: team voyas / Unsplash

Dochutí jedlo, zaženie choroby a poriadne smrdí…

Tak, opäť tu máme chrípkovú sezónu…. ehm, pardon, zabudla som, chrípka umrela na covid… opäť tu máme sezónu respiračných ochorení. V dnešnej dobe, ktorá praje rôznym alternatívnym liečebným postupom, ľudia zabúdajú, že majú k dispozícii aj množstvo prírodných liečiv. Jedným z najmocnejších je práve cesnak.

Blahodárne účinky cesnaku boli známe už našim dávnym predkom. Oproti nám mali jednu výhodu – myslím, že tak neriešili „cesnakový dych“ ako my. No pokiaľ ste práve uviazli doma s boľavým hrdielkom, teplotou a mužskou smrteľnou chorobou (soplíkom), mám pre vás niekoľko receptov, ako si s cesnakom rýchlo nakopnete imunitu a rýchlo sa uzdravíte.

Najjednoduchším spôsobom prípravy je cesnakový čaj. Recept je úplne jednoduchý – očistíte a prelisujete 1-2 strúčiky cesnaku (môžete ho aj nakrájať, no čím menšie kúsky, tým lepšie), zalejete vriacou vodou a po miernom vychladnutí osladíte medom. Je ideálne, ak dokážete po vypití čaju pochrúmať aj ten cesnak. Len pozor, môže vám klesnúť tlak. Môj manžel nedá na cesnakový čaj dopustiť, volá ho Tekuté Vianoce. Tá chuť totiž náramne pripomína oblátku s medom a cesnakom, ktorou sa u nás začína Štedrá večera. Akurát bez tej oblátky.

O trochu zložitejšie (no i chuťovo príjemnejšie) je cesnakové mlieko. Tam sa vyžaduje viac cesnaku, tak 5-6 strúčikov, ktoré (nakrájané alebo prelisované) varíte v 200 ml vody a 200 ml mlieka dovtedy, kým sa polovica tekutiny neodparí (bude to rýchlo). Potom výsledok scedíte (také kvantum cesnaku asi nezjete, takže sa vyhodí), osladíte medom a pochutíte si. V tomto bode vám naozaj garantujem, že si pochutíte.

Ja osobne používam cesnak ako liek na akútny zápal uzlín – dávam si ho do ucha. Stačí maličký kúsoček a po pár hodinách uzliny odpuchnú a prestanú bolieť. Tento spôsob som vymyslela ako zúfalé riešenie chronického problému, keďže mám sklon k „prievanu“ v ľavom uchu (je to následok bolestivého odstraňovania zuba múdrosti). Napodiv, vždy zaberie.

V lekárni sa dajú kúpiť aj cesnakové tablety, ale… vraj nemajú ani zďaleka taký účinok ako skutočný, „živý“ cesnak. Tak šup-šup do potravín, panstvo, a berte slovenský, má oveľa lepšie „grády“ ako čínsky. Pokiaľ ste si dopestovali nejaký doma, vyhrali ste.

Dcérka mala pred časom v školskom časopise pekný komix. Bol o chlapcovi, ktorý nosil na pleciach cesnak, aby sa ochránil pred bacilmi. Pointa – bude tak smrdieť, že sa k nemu nikto nepriblíži – a teda ho nikto nenakazí. Iste, je to trochu pritiahnuté za vlasy. No ak sa chcete rýchlo dostať späť do formy, posilniť si imunitu a spraviť niečo pre svoje zdravie, cesnak je v tomto prípade nad zlato.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny