Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Kalokagatia – ideál športu

Aký by mal byť ideálny športovec?

Kalokagatia - muž na bicykli
Foto: Dmitrii Vaccinium / Unsplash

Aký by mal byť ideálny športovec?

Starí Gréci mali zaujímavú životnú filozofiu. Okrem asi troch tuctov bohov (a desiatok polobohov), ktorých uctievali, mali aj jedinečný názor na spojenie športu a osobného rastu. Ich heslo je známe dodnes: kalokagatia.

Slovo kalokagatia je zložené z výrazu kalos kai agathos, pekný a dobrý. Pod slovom „pekný“ musíme nutne chápať zdravý a silný, športovo zdatný. No a „dobrý“ – to je človek, ktorý si ctí zákony, je slušný, vzdelaný a rozhľadený.

Dnešní športovci, najmä tí vrcholoví, sú svojím spôsobom svetové superhviezdy, celebrity. Mnoho ľudí ich sleduje na sociálnych sieťach. Každý ich výrok, každé gesto je ostro sledované a kritizované (joj, a to nehovorím o tom, čo si oblečú!).

Ale akí sú tí naši hrdinovia?

Začiatky profesionálneho športu boli opatrné. Celkovo, ľudia pred sto rokmi žili v úplne inom svete ako my. Ak chcel niekto vyvolať poriadny rozruch, stačilo, aby sa ukázal v netradičnom športovom úbore (to boli časy, keď ženské športovkyne po prvý raz ukázali kolená!). Spočiatku bol šport naozaj len o športe. Teda, kým sa nestal nástrojom propagandy. Hitler chcel športovými výkonmi nemeckých atlétov presvedčiť svet o nadradenosti „čistej rasy.“ A neskôr sa každá Olympiáda stala demonštráciou studenej vojny medzi východom a západom.

Potom prišla generácia búrlivákov ako bol James Hunt, majster sveta Formuly 1 z roku 1976. Bol stelesnením kráľa večierkov, sukničkár, alkoholik. (Môj kolega Marek mi nedávno posunul informáciu zo staršej odbornej literatúry, podľa ktorej boli jazdci formuly 1 označovaní za, ehm, nie práve najbystrejších. Nechcem Huntovi krivdiť, ale jeho spôsob života nesvedčil o žiadnej výnimočnej inteligencii.)

V súčasnosti je situácia iná. Iste, aj teraz majú mnohí športovci hviezdne maniere, no drvivá väčšina z nich sa prezentuje celkom inak. Áno, nájdeme ich v reklamách, no neraz účinkujú aj v charitatívnych kampaniach, finančne podporujú športové talenty zo znevýhodneného prostredia a… čuduj sa svete, mnohí žijú v usporiadaných manželstvách. Pre „hviezdy“ z Huntovej generácie to bola nevídaná vec.

Zdá sa – a je to pre nás skvelé – že naši športovci sa vrátili k ideálom, ktoré boli typické pre šport v jeho začiatkoch. Aj naše slovenské esá sa prezentujú ako slušní ľudia, neraz veľmi skromní, bez hviezdnych manierov. Keby mi moja dcéra povedala, že chce byť skvelá lyžiarka ako Petra Vlhová či Nasťa Kuzminová, myslím, že by som nebola proti.

A čo vy, kto je váš športový hrdina?

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny