Sledujte nás

Šesť otázok

Šesť otázok: Ján Žgravčák

Rodák z Revúcej, ktorý je milovníkom motoršportu. Bývalý športový komentátor a moderátor. Dámy a páni, v rubrike Šesť otázok odpovedá Ján Žgravčák.

Ján Žgravčák
Foto: Ján Žgravčák

Rodák z Revúcej, ktorý je milovníkom motoršportu. Bývalý športový komentátor a moderátor. Aktuálne výkonný riaditeľ Digital Motorsport SK a moderátor na voľnej nohe. Dámy a páni, v rubrike Šesť otázok odpovedá Ján Žgravčák.

Ako hodnotíte epickú bitku Max vs. Lewis v tejto sezóne? 

Formula 1 je vskutku vrcholom, najmä technickým a aj jazdeckým. Skvelé súboje sa odohrávajú nielen o titul, ale o každý bod, každú priečku. Z technickej stránky je to však už také zložité, že bežný divák sa v tom v ostatných rokoch začal strácať. Preto veľmi vysoko hodnotím snahy nových majiteľov dostať ľudí k tomuto športu, a to modernými spôsobmi. Seriál Netflixu Drive to survive ukázal mnohým, že aj v naoko nudných pretekoch sa deje veľa dramatických vecí, ktoré by inak zostali skryté laickej verejnosti. A ďalším rozhodnutím nového vedenia šampionátu bolo dodať verejnosti poriadnu zábavu, a to so silnou inšpiráciou amerického poňatia motoršportu. Tam sú v pravidlách upravené veci ako neutralizácia pretekov, pridávanie dodatočných kôl, dostávanie sa do kola… Jednoducho, posledné kolo šampionátu F1 2022 bolo presne podľa tohto receptu. Šou to bola nevídaná, vzbudilo to obrovskú pozornosť a o to išlo. No za mňa, pravidlá neboli dodržané úplne do bodky, rozhodnutie riaditeľa pretekov Masiho nechať autá pretekať síce bolo správne, no neurobil to spravodlivo. A aj preto sa zdvihla veľká vlna odporu a už ho zrejme v tejto funkcii neuvidíme. Sám som zvedavý, ako sa s tým FIA pod vedením nového prezidenta Mohammeda bin Sulajema vysporiada.

Čo by ste na pretekoch F1 zmenili v prvom rade a prečo?

F1 prechádza zmenami práve teraz, čo opäť trochu zatrasie a pomieša poradím. Z hľadiska atraktivity pre divákov sa urobili zmeny v prístupe, čo isto pomohlo, no je potrebné na to reagovať aj úpravou pravidiel. Ak sa podarí implementovať „pro-show“ úpravy po vzore IMSA prístupov, tak by to mohlo byť ešte atraktívnejšie. No neviem, či sa to podarí s ohľadom na tradície európskeho poňatia motoršportu. 

Vašou inšpiráciou bol aj Gabo Zelenay. Ktorá je vaša obľúbená hláška z jeho dielne a akú podľa vás najvtipnejšiu ste vymysleli vy?

Gabo Zelenay ma inšpiroval svojou životnou energiou a zmyslom pre humor. Vedel si urobil žart aj zo seba, zo svojho zjavu („A rozhodca dvíha ruku, na ktorej má oveľa viac vlasov ako ja na hlave.“)

Jeho návšteva u nás v škole v polovici osemdesiatych rokov sa mi uložila hlboko v pamäti. A tak ovplyvnila moje ďalšie smerovanie. Najvtipnejšie hlášky sa nevymýšľajú, ale zrodia sa viacmenej náhodne, ako odraz situácie, ktorú komentátor prežíva spoločne so športovcami a divákmi.

Kde vidíte svet automobilov v r. 2088?

Ja verím, že aj v roku 2088 sa zachová túžba človeka byť prvý. A teda, že preteky prežijú. A je mi v podstate jedno, na čom sa preteká. Dobrú zábavu vedia urobiť aj preteky kosačiek, mňa baví aj Formula E a všetky formy motoristického športu. Veľmi aktívny som na poli digitálneho motoršportu, teda simracingu. Vývoj nezastavíme a ja sa teším, čoho sa ešte dočkáme.

Pre prácu, ktorú robíte, je potrebná tvorivosť, znalosť veci, dobrá slovná zásoba. Ktoré knihy by ste odporučili bežnému človeku?

Všetkým odporúčam čítať. Kedysi som hovoril veľa čítať, no dnes už vidieť mladého človeka s knihou je nezvyčajné. A to je veľmi smutné. V detstve som sfúkol aj 3-4 knihy týždenne, v knižnici som bol veľmi často. Pomohlo mi to nielen so slovnou zásobou, ale aj s gramatikou a všeobecným prehľadom. Dnes, keď máme všetci odpovede na otázky pod palcom (na mobilnom telefóne), tak ma neskutočne rozčuľuje odpoveď „neviem“. Kedysi sme museli hľadať v knihách, dnes je to oveľa jednoduchšie, no aj tak sme spohodlneli a „neviem“ používame ako výhovorku, že sa nám nechce. V tomto smere nás čaká smutná (a obávam sa, že aj hlúpa) budúcnosť.

Víťazom ocenenia Zlatá lopta 2021 sa stal Messi. Hlavným konkurentom mu bol Lewandovski. Ako hodnotíte výsledok hlasovania, a kto je podľa Vás lepším futbalistom z celkového hľadiska? 

Lewandowski mal skvelú sezónu a Zlatú loptu by si isto zaslúžil, už len pre tú zmenu, že tam uvidíme iné meno, ako v ostatných sezónach. No z celkového hľadiska je určite lepším futbalistom Messi.

Ďakujeme za rozhovor. 🙂

Autor: Patrik Stupinský

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Šesť otázok