Sledujte nás

Ženský kútik

Božská Marilyn, ideál krásy

Hovorí sa o nej ako o najkrajšej žene 20. storočia. Ale ako to s ňou vlastne bolo?

Marilyn Monroe

Hovorí sa o nej ako o najkrajšej žene 20. storočia. Ale ako to s ňou vlastne bolo?

Pred niekoľkými dňami uplynulo 60 rokov od smrti Normy Jeane Mortensonovej, ktorú svet poznal pod umeleckým menom Marilyn Monroe. Herečka, modelka, speváčka, módna ikona… a milenka prezidenta Kennedyho, aby sme nezabudli na nič dôležité. Ikonická blonďatá hriva, zvodne našpúlené pery a dokonalé krivky. Kto by ju nepoznal? Možno ste nevideli ani jeden jej film, no keď počujete to meno, hneď ste v obraze.

O Marilyn Monroe sa toho narozprávalo až-až. Za krátkych 36 rokov, ktoré strávila na tejto planéte, stihla pomotať hlavu celej generácii. Ak si odmyslíme doteraz celkom nevyjasnené okolnosti jej smrti (vraj ju uškrtil Robert Kennedy, prezidentov mladší brat, ktorý bol preukázateľne u nej večer predtým, ako ju našli mŕtvu, nemáte za čo!), množstvo polemík sa vedie aj o jej postave. Každý samozvaný expert na módu, životný štýl, zdravú stravu (…doplň ďalšie rubriky svojho dámskeho magazínu…) má na ňu názor. Najmä, pokiaľ ide o jeden populárny mýtus…

Bola Marilyn tučná?

Pred časom som sa stretla s často omieľaným názorom, že Marilyn Monroe predsa nemohla byť ideálom krásy, keď nosila veľkosť 12. Keďže predpokladám, že ste nestrávili pol roka v USA, aby ste poznali ich veľkosti, dvanástka zhruba zodpovedá našej veľkosti 42, čo je v podstate L, plná postava.

Tu nastáva zásadný problém – americké veľkosti v 50.rokoch neboli totožné s tými terajšími. Možno natrafíte aj na opačný názor, že podľa terajších tabuliek by mala veľkosť 0-2. „Nulku“ vymysleli pre Victoriu Beckham a sedí 11-12 ročným štíhlym dievčatám. Keď si pozriete hocijaký obrázok krásnej Marilyn, neujde vám, že ani náhodou nepripomínala ohobľované špáradlo ako spomínaná Victoria.

Akú veľkosť teda nosila? Nuž, v prvom rade – Marilyn nebola konfekčná. Podarilo sa mi dopátrať jej miery. 94-58-91. Ufff… a výška 168 cm (niekde uvádzajú 166). Tak som si to porovnala s tabuľkami a zistila som nasledovné. Pokiaľ išlo o jej hrudník, veľkosť podprsenky mala 36D (resp. 75D, podľa číslovania). Keby si kupovala klasické oblečenie, kvôli vnadám by musela siahnuť po modernej veľkosti 40 (americká veľkosť 10), no od pása nadol by jej stačila veľkosť 36 (americká 4-6). Takže – áno, štíhla, avšak dobre vyvinutá. Nie tučná, to ani náhodou, no prsnatá, to hej.

Ostáva zodpovedať ešte jednu otázku, ktorá sa v dámskych magazínoch tak často omieľa. Prečo sa za tých 60 rokov tak veľmi zmenilo číslovanie dámskych veľkostí? To sme naozaj až tak veľmi pribrali?

Nuž, áno aj. Za čias Marilyn nebolo toľko obéznych ako teraz. Treba však dodať, že dámy (ale i páni) boli nižšieho vzrastu ako teraz. Marilyn merala 168 cm, na svoju dobu bola vysoká – dnes by bola priemer. Ak máte vo svojom okolí ženy z tejto generácie, koľko z nich malo v mladosti aspoň 170 cm? Hm, tak možno jedna zo sto. Väčšina týchto starších dám je nízka. Moja babička, ktorá s božskou Marilyn zdieľala rok narodenia, merala len 156 cm. A čo som videla jej fotky z mladosti, z profilu ju takmer nebolo vidno, aká bola tenká.

Totiž – takých 70 cm v páse vyzerá celkom inak na nízkej a vysokej žene. Tá, čo má sotva meter a pol, bude pripomínať rozkošnú guľôčku. Taká, čo má bezmála meter osemdesiat, bude vyzerať, akoby ju malo čochvíľa polámať, taká bude tenučká. Ale… to si necháme nabudúce…

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ženský kútik