Sledujte nás

Ostatné športy

Alžbeta II., kráľovná so športovým srdcom

Poďme si na Alžbetu II. zaspomínať ako na ženu, ktorá – možno neuveríte – milovala šport.

Kráľovná Alžbeta II.
Foto: SITA/AP Photo

Vo štvrtok 8.9.2022 sa smrťou Jej Veličenstva skončila jedna éra. Poďme si na Alžbetu II. zaspomínať ako na ženu, ktorá – možno neuveríte – milovala šport.

Malá Lilibeth, ako ju volali, strávila detstvo v rodinnom sídle v škótskom zámku Balmoral.  Vyrastala ako… ako normálne, zdravé dievčatko. Milovala pohyb. A hoci bola malá dáma, pravidelne stávala v bránke počas rodinných futbalových zápasov. Pravda, keď sa po abdikácii jej strýka Edwarda stala korunnou princeznou, bolo jej jasné, že v dospelosti bude strážiť nie futbalovú bránku, no niečo oveľa väčšie: celé Britské impérium.

Ako kráľovná si, samozrejme, nemohla dovoliť pobehovať vo futbalovom drese. Ostal jej jediný šport, ktorému sa mohla venovať. Jazdectvo. A áno, venovala sa mu. Svojho prvého poníka dostala ako štvorročná. Kým dospela, bola z nej skúsená jazdkyňa. Ako kráľovná sa pravidelne objavovala na koni počas každoročnej ceremónie Trooping the colour, tradičnej vojenskej prehliadky. A áno, až do roku 1986 (to už mala 60!) na ňu pricválala. V neskoršom období sa nechala priviezť v koči ťahanom koňmi, no v súkromí ste ju na koni mohli vidieť aj naďalej. Aj vo veku, kedy väčšina babičiek už len sedí doma a vyšíva.

Jazdectvu sa venovala aj profesionálne. Pravda, nie ako pretekárka. Alžbeta II. vlastnila množstvo koní. Venovala sa ich šľachteniu, financovala pretekárov a v rokoch 1954 a 1957 získala titul  Majiteľ(ka) víťazného koňa (British flat racing Champion owner). Jej kone vyhrali viac než 1600 dostihov. A samotná kráľovná si vždy pri raňajkách čítala najnovšie správy zo sveta jazdectva.

Ako oficiálna hlava štátu sa zúčastnila mnohých športových podujatí. Ešte ako princezná v roku 1951 slávnostne vhodila úvodné buly pri otvorení sezóny NHL. Tento akt zopakovala mnohokrát – aj počas návštevy Slovenska v roku 2008, kedy poctila svojou prítomnosťou hokejový štadión v Poprade. Bola tam, keď v roku 1966 Anglicko vyhralo Svetový pohár vo futbale, aby osobne odovzdala trofej kapitánovi mužstva, Bobbymu Mooreovi. Vytvorila svetový rekord: je jedinou osobou (hlavou štátu), čo už dva razy otvárala Olympiádu. Najprv v roku 1976 v Montreale (musím pripomínať, že Kanada je súčasťou Spoločenstva národov a je formálne pod správou Jej Veličenstva?) a potom v roku 2012, keď sa športový sviatok konal v Londýne.

Kráľovná musela byť nestranná aj vo svete športu. Predsa sa však vie, komu fandila. Ešte za mladých rokov bol jej obľúbeným futbalovým tímom West Ham. Tam bol vtedy kapitánom spomínaný Bobby Moore. Neskôr, v roku 2007, priznala svoju náklonnosť k Arsenalu – to ich vtedy prijala v Buckinghamskom paláci, keď vyhrali anglickú futbalovú súťaž.

Práve Arsenal hral 8.9.2022 vo večerných hodinách zápas s Zurichom, keď svet obletela správa o smrti Jej Veličenstva. Na začiatku druhého polčasu štadión stíchol a športovci si minútou ticha uctili pamiatku svojej kráľovnej – veľkej fanúšičky športu.

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ostatné športy