Sledujte nás

Ostatné športy

Nepopulárny názor: Tvrdá práca neporazí talent

To, že niekto tvrdo maká, ešte neznamená, že bude úspešný. Ak však maká niekto s talentom, je veľmi pravdepodobné, že úspešný bude.

Michael Phelps
Foto: SITA

Podľa odhadov vedcov doposiaľ žilo na svete okolo 108 miliárd ľudí typu homo sapiens sapiens. Každý človek sa rodí s iným genetickým potenciálom. V dnešnej dobe však môžeme často počuť od samotných športovcov, rôznych „motivátorov“ či širokej verejnosti, že tvrdá práca stále porazí talent. Ale čo ak sa talentovaný človek rozhodne tvrdo pracovať? To, že niekto tvrdo maká, ešte neznamená, že bude úspešný. Ak však maká niekto s talentom, je veľmi pravdepodobné, že úspešný bude.

Albert Einstein vraj povedal, že génius je tvorený z 99% tvrdou prácou a 1% talentom. Dovolím si nesúhlasiť. Obzvlášť ak ide o šport. V žiadnom prípade nechcem ale podceňovať tvrdú prácu, či demotivovať ľudí, aby prestali pracovať na svojich ambíciách a snoch. Šport je overeným spôsobom na dosiahnutie zdravia, mentálnej pohody a sebavedomia. Na vrcholovej úrovni je ale šport už o niečom inom, než robením ho pre „seba“.  Všetci športovci na vrcholovej úrovni musia tvrdo trénovať. Tvrdá práca za tým stále je, avšak určite to negarantuje žiadne výsledky. Verím, že každý má predispozície na niečo, v čom by mohol byť lepší než drvivá väčšina. Nie každý však môže byť vrcholový športovec, aj keby pracoval omnoho tvrdšie než ostatní.

„Hard work beats talent when talent doesn’t work hard.“

Kevin Durant

Genetické predispozície a šport

Aká je šanca, že budete hrať v NBA, ak máte 170cm? Šanca tam je, avšak extrémne malá. Aká je šanca, že budete niekedy dvíhať väčšie váhy než Andy Bolton, ktorý keď prvýkrát v osemnástich rokoch prišiel do fitka, drepol 227 kg a na mŕtvy ťah dvihol 272 kg? Stavím sa, že 99,99% ľudí by sa k tomu, čo momentálne dvíha on, ani nepriblížila, aj keby mali byť niekoľko rokov pod dohľadom najlepších trénerov a dostávať tú najlepšiu stravu a doping. Alebo čo taký Michael Phelps? Matka príroda sa pohrala a vytvorila bytosť s dokonalým telom na plávanie. Hypermobilný takmer na celom tele, s extrémne dlhým torzom a krátkymi nohami. Naviac, jeho hypermobilné členky pripomínajú skôr plutvy než naše/vaše klasické ľudské nohy. Netvrdím, že tých 23 zlatých medailí z olympijských hier vyhral len kvôli svojmu telu ale… vyhral by ich aj keby bol zbudovaný ako obyčajný smrteľník? Hmm…

Michael Phelps predispozície

Abdulrashid Sadulaev je najlepší zápasník na svete. Začal trénovať keď mal 13 rokov. Majstrovstvá sveta kadetov vyhral keď mal 16. Majstrovstvá sveta dospelých o dva roky neskôr. A v dvadsiatich rokoch sa stal olympijským víťazom. Iní zápasníci mali povedzme 31 a trénovali 25 rokov. Dokázal Sadulaev za 7 rokov natrénovať viac, než oni? Odpoveď viete. Je to proste talent od prírody a aj ak ste talentovaný vrcholový športovec, samotný talent má tiež svoje levely. Sadulaev je extrémny prípad športového génia.

Francis Ngannou a jeho príbeh

Aktorom môjho obľúbeného príbehu je ale Francis Ngannou, ktorý má 27. marca 2021 v UFC titulový zápas o opasok v ťažkej váhe. Týpek má za sebou ale neuveriteľný životný príbeh. Chlapec sa narodil v Kamerune, do pre nás nepochopiteľne biednych pomerov. Ľudia v jeho dedine majú svoj životný príbeh predurčený vlastne od narodenia – pracovať v pieskovej bani a snažiť sa nakŕmiť svoju rodinu. Francis ale stále sníval stať sa šampiónom ťažkej váhy v boxe. Na to by ale musel mať aspoň boxerské rukavice a mech, ani to však nemal. Prvýkrát uvidel boxerskú telocvičňu keď mal 22, dovtedy nerobil žiaden šport. Asi po roku ale ochorel, nemal peniaze a prestal.

Následne sa rozhodol, že emigruje do Európy. Čiže sa musel stať jedným z mnohých imigrantov, ktorí sa chcú ilegálne dostať z Afriky na európske pobrežie. Po viac než roku a siedmich pokusoch preplávať z Maroka do Španielska sa mu to nakoniec podarilo. Potom sa stal bezdomovcom v Paríži, kde začal trénovať box a MMA. Po pár mesiacoch tréningu začal súťažne zápasiť, a po dvoch rokoch tréningu MMA sa dostal do najlepšej ligy sveta, UFC. V roku 2018 prvýkrát zápasil o titul, vtedy však zápas prehral. O pár dní má príležitosť to napraviť. Podarí sa mu to? Či už áno, alebo nie, aj tak je neuveriteľné čo dokázal. Okrem toho má oficiálne najtvrdší úder v UFC. Niekto sa proste tak narodí. Napriek tomu, že on trénoval tri roky a jeho súperi celý život, dokázal ich knokautovať väčšinou v prvom kole.

Francis Ngannou
Francis Ngannou

A čo sa týka silových športov a kulturistiky, to je na celý osobitný článok. Bez dobrej genetiky máte šancu tak možno na účasť na krajskom kole mládeže (ak ste dospelý). Ak si dopomôžete zakázanými látkami, tak možno na viac. Z priemeru ale aj tak nikdy vyčnievať nebudete. Toto je napríklad fotka Eddieho Halla, keď mal 16 rokov.

Eddie Hall ako prvá osoba na svete dvihol 500kg na mŕtvy ťah. Koľko z vás by chcelo teraz vyzerať ako on v šestnástich? A koľko z vás cvičí roky a stále takto nevyzeráte (a zrejme ani nikdy nebudete)? Ešte stále si myslíte, že tvrdá práca je 99% úspechu?

Je pravdou, že niektorí jedinci s obrovským talentom dosiahli svoj vrchol príliš skoro a nechali sa stiahnuť do sveta party, alkoholu a drog. Psychicky to jednoducho neuniesli a ak by ostali disciplinovaní, mohli sa stať najlepšími všetkých čias. Kvôli svojmu talentu a počiatočnej práci ale vrchol dosiahli. Viď Mike Tyson alebo Ronaldinho. Avšak aj napriek svojmu nevhodnému životnému štýlu trvalo dlho, kým prestali svojich súperov v ringu či na ihrisku zosmiešňovať.

Dnes žijeme vo svete, kedy vám motivační „kouči“ povedia, že môžete dosiahnuť čo chcete, ak budete dostatočne tvrdo pracovať, vizualizovať a pozitívne myslieť. Ľudia, čo samotný vrchol dosiahli, vám tiež asi povedia, že ak budete makať tvrdo ako oni, môžete aj dosiahnuť to čo oni. Bohužiaľ, minimálne vo svete športu to pravda nie je. Totiž, čo už ľudia nevidia, je, že koľko ľudí svoj športový cieľ nedosiahlo. Aj keď tvrdo makali, mali dobrých trénerov a disciplínu, aj tak sa ďaleko nedostali a už vôbec nie na vrchol. Títo ľudia sa nebudú radi k svojmu neúspechu vyjadrovať, preto ich tak často nepočujete. Okrem toho, koho vlastne zaujímajú? Ľudí zaujímajú len tí najlepší.

Je fakt, že veľkú a nevyhnutnú časť úspechu v športe tvorí tvrdá práca. Nedá sa opomenúť mentálne nastavenie, ktoré je takisto kľúčové. Existuje avšak aj talent a genetické či telesné predispozície. Ak máte obrovský talent, ale nepracujete tvrdo a nemáte disciplínu, tak s najväčšou pravdepodobnosťou zlyháte. Ak pracujete tvrdo, chýba vám ale talent a genetické predispozície, tak môžete byť dobrý. Ak však chcete patriť k špičke potrebujete tvrdú prácu, disciplínu, silnú psychiku, talent a genetiku.

Koniec koncov, je správne, že nie každý sa môže stať svetovým šampiónom v nejakom športe. Či sa nám to páči alebo nie, tento svet potrebuje aj oveľa dôležitejších ľudí, než sú vrcholoví športovci.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Ostatné športy