Sledujte nás

Šesť otázok

Šesť otázok: Chad Tackett

Chad Tackett je usmievavý, na prvý pohľad úplne obyčajný chlapík, mimoriadne zanietený pre zdravý životný štýl. Jeho meno je pre vás možno neznáme, no pre dejiny športového webu snáď neexistuje nikto dôležitejší.

Za svoju kariéru má „na svedomí“ asi pol milióna (!) spokojných klientov, ktorým jeho program pomohol schudnúť (a patrím k nim aj ja). Napriek tomu, že má veľa práce na svojej webstránke, našiel si čas, aby zodpovedal našich šesť otázok a poodhalil dvierka svojho kráľovstva. Kráľovstva, ktoré určite stojí za preskúmanie – a ak stále tápete pri hľadaní správnej cesty, tak aj za vyskúšanie…

Tvoja webstránka ponúka jeden z najkomplexnejších programov zameraných na zdravý životný štýl. Aký príbeh stojí za FitEra.com?

V roku 1996 som založil úplne prvú fitnes webstránku na svete – Global Health and Fitness. Počas desiatich rokov som s tímom 38 expertov pomohol desaťtisícom ľudí vo viac než 130 krajinách.

Môj program – „Rýchla cesta k strate tuku“ (The Fast Track to Fat Loss) vyšiel v roku 2010. O štyri roky neskôr sme spustili stránku FitEra.com, ktorá pomáha ľuďom z celého sveta dosiahnuť ich cieľ. Vydali sme aj kuchársku knihu a vykonali vedecké štúdie podporujúce teóriu, že strava a pohyb má na zdravie väčší vplyv ako genetika.

Jednou z najdôležitejších častí zdravého životného štýlu je výživa. Väčšina „diét“ je však príliš obmedzujúca alebo komplikovaná. Prečo je práve „Rýchla cesta“ taká jednoduchá a efektívna?

Myslím, že najväčšia chyba, akú ľudia robia, je, že sa vrhnú na príliš striktnú diétu. Zrazu nesmú jesť svoje obľúbené jedlá, musia im stačiť maličké porcie, nemôžu chodiť na spoločenské udalosti… a hoci krátkodobo trocha schudnú, cítia sa zúfalo… nevychutnávajú si jedlo, trpia tým, že si nemôžu pochutnať na tom, čo jedia ich príbuzní, kvôli jedlu sa vyhýbajú rodinným oslavám, chýba im energia – toto nikto nevydrží príliš dlho. A tak to vzdajú a znova priberú. A cítia sa ešte horšie ako predtým.

Zastávam celkom iný prístup, kde hľadám rovnováhu medzi zdravím a zábavou tak, aby človek dosiahol výsledky a dokázal tak vydržať po celý život.

Na začiatok ponúkame úplne jednoduchý návod, ktorý ukáže ľuďom, ako majú kombinovať potraviny v správnom čase a správnom množstve – špeciálne pre každého. Bez počítania kalórií, bez odopierania si obľúbených jedál, bez hladovania.

Naši najúspešnejší klienti stále jedávajú pizzu, hamburgery a koláče, no jedia ich zdravšie verzie a v takom čase, aby to podporovalo stratu tuku. Moja kniha vysvetľuje všetko krok za krokom. Vrátane toho, ako si poradiť s potravinovými alergiami tak, aby ste tento systém dokázali využívať dlhodobo.

Veľmi dôležitý je aj osobný kontakt a podpora. Kto chce, môže mi kedykoľvek napísať a ja rád pomôžem vylepšiť jeho obľúbené jedlo na jeho zdravšiu verziu.

Niektorí ľudia cvičia kardio, iní dvíhajú činky. Ty si vytvoril „metódu E2“…

Metóda E2 je kombináciou kardia a klasického silového tréningu. Väčšina ľudí trénuje nasledovne – najprv si dajú nekonečné série silového tréningu a potom ešte ďalší dlhý kardio tréning. To je veľa času. Strata času.

Pri metóde E2 netrávite pauzy medzi silovými cvičeniami zízaním do prázdna, no dáte si minútové „kolečko“ nejakého kardio cvičenia. Za kratší čas tak odcvičíte silové aj kardio cviky. Túto metódu používa mnoho našich členov. Je mimoriadne efektívna a zábavná.

Veľa tzv. „fitnes stránok“ propaguje užívanie rôznych (drahých) doplnkov stravy alebo na ich využívanie potrebujete (ešte drahšie) cvičebné náradie. Čo potrebujú členovia FitEra.com?

Stačí, aby nahradili niektoré potraviny, ktoré zvykli kupovať – najmä polotovary – skutočnými, čerstvými plodinami.

Na cvičenie zas celkom stačí vlastné telo (naozaj nie sú potrebné závažia) a vôľa cvičiť pravidelne.

Často hovoríš, že kľúčom k úspechu je plánovanie. Na tvojej webstránke je množstvo užitočných nástrojov, ako udržať ľudí na správnej ceste. Aké sú to?

Áno – kto zlyhá pri plánovaní, plánuje zlyhať. My sa snažíme to plánovanie uľahčiť. Náš plánovač stravy ti pomôže naplánovať vyvážené jedlá podľa tvojich predstáv a možností. Na stránke je aj množstvo receptov, ktoré si tam môžeš rovno uložiť. Ušetrí to veľa stresu a času. Každý užívateľ si nastaví svoje údaje a náš systém mu vypočíta aj odporúčanú veľkosť porcie. A viete, čo? Súčasťou je aj nákupný zoznam, ktorý si môžete preposlať rovno do mobilu alebo vytlačiť. Všetko je na dosah ruky.

Ak pre seba hľadáte niečo špeciálne, iste oceníte vyhľadávač jedál. Chcete niečo s vyšším obsahom proteínov? Vhodné pre diabetikov, vegánske či bezlepkové? Alebo niečo, čo bude hotové za menej ako 10 minút? Všetko nájdete za pár klikov.

Nové recepty pridávame každý týždeň. Vždy sa snažíme, aby jedlo bolo chutné a zdravé zároveň. Všetko, čo publikujeme, sme predtým sami navarili a ochutnali. A kto nechce experimentovať a vymýšľať, môže využiť naše šablóny jedál – takisto sú prispôsobené potrebám jednotlivcov.

Dôležitou súčasťou zdravej stravy je aj pitný režim – naša stránka má aj plánovač pitného režimu.

Každý týždeň pridávame aj jedno cvičebné video podľa metódy E2. Naši prémioví členovia majú prístup k obrovskej knižnici rôznorodých cvičebných videí, kde si môžu vybrať z rôznych tréningových metód (cviky so závažím, začiatočnícke cviky, jóga, pilates, kardio, dokonca aj cvičenia bezpečné pre tehotné ženy).

Všetky cvičebné videá obsahujú varianty pre začiatočníkov aj pokročilých, takže si ich môžete prispôsobiť vlastným potrebám. Samozrejme, môžete si vyhľadať cvičenia zamerané na konkrétny cieľ (napr. budovanie svalov) a zaradiť ich do nášho plánovača cvičení.

Na chudnutí je najťažšie ostať motivovaný a vydržať. Ako motivuješ členov svojej komunity, aby dosiahli najlepšie možné výsledky?

Ponúkame týždenné výzvy, ako aj 12-týždňovú súťaž, kde je hlavnou výhrou týždenný pobyt v mojom letnom sídle v Mexiku. Každý týždeň uverejňujeme motivačné videá a celá stránka je založená na bodovacom systéme – čím viac akcií vykonáte (naplánujete si jedlo, či odcvičíte tréning) alebo podporíte ostatných (blogy a komentáre), tým viac bodov dostanete.

Ďakujem za rozhovor, Chad. Veľmi si vážime, že si priekopník online fitnes poradenstva našiel na nás čas.

Viac o Chadovej špeciálnej tréningovej metóde sa dozviete už onedlho v jednom Ifkinom fejtóne 🙂

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Šesť otázok