Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Ži tam, kde si

Koľkokrát v živote ste už začínali odznova?

Jedno zábavné porekadlo hovorí, že život je zmena. Jedno menej zábavné zas hovorí, že je lepšie tri razy vyhorieť, ako sa raz sťahovať. Popravde, poznám len málo ľudí, ktorí by sa vyžívali v tom, že majú zbaliť všetky svoje veci a presťahovať sa na nové miesto. A pritom – väčšina z nás si tým prešla. A mnohí opakovane.

Ja som na sťahovanie expert. Po prvý raz sme sa sťahovali, keď som mala len štyri roky. Bola som príliš malá na to, aby som to celé mohla chápať (a nebodaj sa ešte aktívne zapojiť do balenia, upratovania, následného vybaľovania a ďalšieho upratovania). No tie ďalšie som si už užila so všetkým, čo k tomu patrí – päť rokov sťahovania na a späť z internátu, potom dva podnájmy kvôli práci, návrat domov, tak k manželovi a do nového domu. A to dokonca na dva razy.

A prečo to vlastne píšem?

Nuž, všetko to sťahovanie má vplyv na psychiku človeka. Spravidla negatívny, a to nehovorím len o nočnom vyplakávaní sa do vankúša, že zrazu nemám pri sebe mamku a kamarátov (poznáte?). O vplyve stresu na zdravie sme už kedysi dávno hovorili, nechcem sa opakovať. No je tu ešte niečo, s čím človek pri sťahovaní často nepočíta.

Voľný čas.

A to konkrétne jeho aktívne využitie. Mne sa pred desiatimi rokmi stal presne takýto prúser, kedy som sa po piatich rokoch vo väčšom meste presťahovala do úplne maličkého. Ten prúser nastal v tom, že som bola zvyknutá dva, niekedy aj tri razy do týždňa chodiť do fitnescentra. A hoci ho nechcem menovať, aby som nerobila reklamu, bolo naozaj veľké, kvalitne vybavené a chodila som tam rada. V mojom novom pôsobisku nebolo žiadne. Absolútne žiadne. Do roka som nabrala päť kíl a pri pohľade do zrkadla som si povedala, že to už naozaj nie je únosné.

Lenže čo môže robiť človek, ktorému sa zrazu celkom zmení spôsob života? Nuž… musí si nájsť nový. Niekedy to však dá naozaj zabrať. Človek zvyknutý na fitnescentrum, či obľúbené hodiny zumby (aerobicu alebo podobných komerčných hopsačiek) si len ťažko vymyslí niečo iné. A nosiť so sebou celé fitko… ehm, ak nie ste ako môj švagor, ktorý má plnohodnotné fitnescentrum priamo v izbe, tak si asi neporadíte.

Teda… ak odmietate vystúpiť zo svojej komfortnej zóny. Vážne, niekedy je to tá najlepšia vec, akú môžete urobiť. Pohľadať nový vietor do plachiet, vyskúšať celkom iný druh športu. Našťastie, žijeme v dobe, kedy existuje doslova celý vesmír domácich cvičebných programov, a kedy už na vás nikto nezazerá, keď sa vyberiete zabehať si. Musíme proste žiť tam, kde práve sme. Presne tak som to nakoniec vyriešila aj ja. Začala som cvičiť doma a prestala som sa prežierať. A prebytočné kilá pošli samé.

Áno, život je zmena. A zmeny by mali byť pozitívne. A kreatívne. A mali by človeka posúvať vpred. Hovorí sa, že možno stratíte niečo dobré, ale nikdy neviete, či vás nečaká niečo ešte lepšie.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny