Sledujte nás

Ostatné športy

Čarovný Island očami Stana, dejstvo prvé

Čarovný ostrov v severnom Atlantiku je domovom pre približne 340 000 obyvateľov a ročne pre vyše 2 milióny turistov. Nedotknutá príroda, dychberúce výhľady, vplyv turizmu či otázka „Prečo vlastne Island?“. Aj na to odpovie odhodlaný turista Stano.

Stanko, na začiatok v skratke, prečo už po druhýkrát v živote trip na Island?

Počas minuloročnej návštevy mi Island tak učaroval, že som sa rozhodol pre návrat. S otcom máme obaja narodeniny v pomerne krátkom časovom horizonte, tak sme si to dali ako taký tohtoročný darček. A aj napriek tomu, že som tu už druhýkrát, stále sa nájde miesto, kde som ešte nebol. Takže preto.

Je tam niečo, čo si v rámci turistických zážitkov zažil úplne po prvýkrát v živote?

Je toho viac – od mohutných vodopádov, pevninských ľadovcov spolu s ich jazerami až po prírodné geotermálne bazény a gejzíry. Pozastavím sa pri tých geotermálnych bazénoch. Viem, že tie máme aj na Slovensku, avšak na Islande to naberá celkom iný zmysel. Stačí odbočiť z hlavnej cesty, prejsť zo štyri kilometre autom po prašnej ceste, zopár sto metrov pešo a vynorí sa pred vami bazén s termálnou vodou, ktorý máte celý pre seba. Vie o ňom totiž len málo ľudí. Do toho máte scenériu okolitých kopcov a nech mi nikto nehovorí, že v Turecku je lepšia atmosféra. A aby som nezabudol, minulého roku som tu zažil niečo po prvýkrát aj po motoristickej stránke – nikdy pred Islandom som nebrodil autom rieky, tu sme si však vybrali trasu, ktorá viedla národným parkom a to znamenalo niekoľkokrát slušne namočiť auto do rieky, ktorá križovala našu trasu. Je to niečo, na čo len tak nezabudnem.

Vedel by si čitateľom povedať jednu najlepšiu a jednu najhoršiu vec ohľadom Islandu ako takého?

Začal by som najhoršou, a tou bude cenová dostupnosť. Island nie je najlacnejšia dovolenka: letenky, prenájom auta, tankovanie, ubytovanie, potraviny. Avšak aj tieto premenné sa dajú s trochou plánovania a odpustenia si istého pohodlia eliminovať. Na Islande vidieť veľmi veľké množstvo turistov stanovať/kempovať, poprípade prespávať v autách špeciálne na to určených ale aj neurčených. My sme to tak urobili s kamarátmi pred rokom, kedy sme štyria spali v jednom aute. Jednoducho sa sklopili sedadlá a spalo sa. Jediná vec, ktorú človek neovplyvní, je nutnosť tankovať. Prírodné úkazy sú tu od seba pomerne vzdialené a ak toho chcete za deň veľa stihnúť, musíte sa pripraviť na to, že precestujete tak v priemere 400 km denne. Island má tiež tú nevýhodu, že tu sú najdrahšie pohonné hmoty z celej EÚ.

Najlepšou vecou bude dobrodružstvo, ktoré človek zažije pri cestovaní po Islande. To človek „vylihovaním“ pri bazéne v Chorvátsku ci Turecku jednoducho nezažije. Či už sa vyberiete tak ako aj my na menej pevné cesty, kde treba auto aj trocha namočiť a uvidíte to, čo bežný turista nie, alebo sa rozhodnete ísť len po obyčajných cestách a spoznávať ľahko dostupné prírodné krásy Islandu. Aj tam si samozrejme užijete dávku dobrodružstva, na ktoré len tak ľahko nezabudnete. Je veľmi dôležité vnímať cestu k jednotlivým úkazom a nesústrediť sa len na daný cieľ cesty.

Je realita scenérií taká istá ako na známych obrázkoch?

Je a zároveň nie je. Ak sa vám podarí vychytať výnimočné počasie a.k.a. slnko (všetko ostatné je veľmi dobré počasie, ak neprší), tak ste vyhrali jackpot. Fotky sa budú fotiť samé a lajky na Instagrame budú pribúdať raketovým tempom. Avšak pri oboch mojich návštevách som niečo také úplne nezažil. Musíte sa pripraviť na to, že bude väčšinu dňa pochmúrne počasie a často vám zaprší. Ale aby som úplne nedemotivoval všetkých čitateľov, je potrebné podotknúť, že počas dňa sa objaví aj slnko a vy zažijete tú pravú atmosféru, akú je vidieť na fotkách.

Dôležitá informácia ale je, že dosť veľkú časť Islandu tvoria bývalé lávové polia, z ktorých sa stali roviny zarastené trávou. Pasú sa tam ovce a kone a farmár Olof na svojom traktore nakladá balíky trávy na vlečku. To je niečo, čo na väčšine fotiek neuvidíte. Aj preto teda nebuďte sklamaní, ak po príchode na Island neuvidíte na každom druhom kroku vodopád alebo gejzír.

Čo Island a vysoký turizmus? Stáva sa z tamojšej prírody už len atrakcia?

Smutne musím poznamenať, že z prírody sa tu naozaj stala atrakcia, ku ktorej sa ale nie každý turista správa s úctou. Je to hlavne poznať pri známych turistických miestach (stačí si vygoogliť Top 10 places in Iceland a budete vedieť, o čom hovorím). Na internetoch a Instagramoch nájdete nádhernú momentku známeho miesta, kde niet ani nohy, no realita je taká, že pri Gejzíre alebo Gullfoss vodopáde máte od rána do večera zaparkovaný pol tucet autobusov a asi 200 áut. No je to zároveň jedna z vecí, ktorá ma udivuje na Islanďanoch – aj napriek tomu, že sa tam denne vystrieda stovka autobusov a tisícky áut, i tak na drvivej väčšine miest nevyberajú parkovné v porovnaní s Tatrami, kde od vás chlapík v oranžovej veste pýta parkovné, aj keď len odstavíte auto a chcete sa pozrieť do mobilu.

No nenechajte sa odradiť. Island ukrýva množstvo krás, o ktorých radový turista nevie a užijete si to tam mnohonásobne lepšie. Hneď mi napadá aj jeden príklad: vodopád Seljalandsfoss je veľmi známy, pretože sa nachádza len asi dvesto metrov od hlavnej cesty a za dobrého počasia ho vidieť už z diaľky. Miesto, ktoré je v čase okolo obeda nemožné odfotiť bez toho, aby ste niekoho ďalšieho nemali v zábere. No len asi o 500 metrov ďalej sa nachádza vodopád Gljufrabui, kde nemáte nikoho, a je možno aj zaujímavejší, pretože k nemu vojdete cez skalnú jaskyňu, cez ktorú tečie rieka ďalej.

Stanov Island aj cez objektív:

Vodopád Haifoss

Vodopád Haifoss, pre mňa jeden z najkrajších na Islande. Dostať sa k nemu je ťažké, no zároveň tam nie je veľa ľudí.

Ľadovec Fjallsarlon

Ľadovec Fjallsarlon zakrytý hmlou, no s tým je potrebné počítať. Natáčal sa tu aj film Interstellar.

Vodopád Gljufrabui

Vodopád som spomínal aj v článku, áno, je to ten tak blízko od toho ľuďmi preplneného.

Aktívna sopka - Island

Stojím prakticky nad aktívnou sopkou a tá para nie je žiadna turistická atrakcia, ale sírové výpary, z ktorých je cítiť vyššiu teplotu.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ostatné športy