Sledujte nás

Ifkine fejtóny

O nervoch sympatických a nesympatických

Hej, len pokojne, čo sa toľko stresuješ? Škodí ti to. Vyzeráš ako troska. A čo je horšie, neprospieva to ani tvojmu zdraviu. O štíhlej línii ani nehovorím.

No dobre, žarty nabok. Stres je zabijak, to všetci vieme. Existujú stovky štúdií o tom, ako sa vplyvom stresu upchávajú cievy, zvyšuje riziko rakoviny či infarktu. Už menej sa hovorí o tom, aký vplyv má stres na chudnutie a priberanie.

Keď sa začítate do príručiek o zdravom životnom štýle, spravidla tam nájdete kapitoly o zdravej strave či odporúčanom cvičení. Už menej (ak vôbec) o tom, aké je dôležité vyhýbať sa stresu. Hneď vám poviem, prečo. Len si spravíme malý exkurz do stredoškolskej biológie.

Základom navonok krásnej postavy je zdravé telo. Najmä zdravé trávenie. Poviete si, že ak nemáte žiadne žalúdočné vredy a dopujete sa probiotikami, aby boli v poriadku črevá, nič sa nemôže stať, však? Omyl! Ľudské telo totiž funguje v dvoch úplne odlišných režimoch. Prvý z nich je pokojový. Telo si v pohode trávi, všetko funguje hladko. A potom je tu druhý režim, krízový. Prejavuje sa v situáciách „útok alebo útek“, kedy sme vo väčšom či menšom strese. A každý tento režim ovplyvňuje iná časť nervovej sústavy.

Keď sme v pokoji, o hladký chod hladkého svalstva (t.j. trávenia) sa stará tzv. parasympatická nervová sústava. V strese, naopak, preberá vládu jej opak, nazývaný sympatikus. A hoci sa to podľa názvu možno nezdá, sympatikus vôbec nie je sympatický. Je skvelý v extrémnych situáciách. Dokáže spôsobiť náhle vyprázdnenie tráviacej sústavy, jedným alebo druhým smerom (preto sa niekedy stane, že sa doslova „pokakáte“ od strachu alebo hodíte šabľu pred nejakou skúškou – to znamená, že sympatikus funguje úplne v norme).

Problém nastane vo chvíli, keď sympatikus ovláda telo príliš dlho. Dnešný uponáhľaný spôsob života zmenil niekdajšiu evolučnú záchrannú brzdu na dennú rutinu. Tráviaca sústava, na ktorú príliš dlho pôsobí nervový „sympaťák“, nedokáže správne fungovať. Živiny sa nedokážu správne vstrebať, metabolizmus reaguje extrémne (možno aj vy poznáte ľudí, ktorí po náhlej rane osudu drasticky schudli či pribrali). Nehovoriac o tom, že na „upokojenie“ si človek častejšie dopraje nejakú maškrtu. Môže to začať už v detstve a časom to nakysne na zdravotný problém.

Na strednej škole vyrobila ťažkosti s črevami kvôli stresu z predstavy, že budem musieť odpovedať na chémii. Ani som si to vtedy neuvedomovala, ale… mala som chronickú zápchu. Všetko pominulo po tom, ako som absolvovala povinné státie pred tabuľou (a tuším to bolo za 2, takže žiadna tragédia). Odvtedy mám problém len za predpokladu, že je 9:00 ráno a ja nemám k dispozícii toaletu.

Je fajn, že ľudské telo disponuje krízovým režimom. Bez neho by sme tu neboli. Čas od času je trocha nervozity v poriadku, ale ak sa z nej stane chronická záťaž, môžete si dokonca nezvratne poškodiť zdravie. Takže až vám nabudúce začne všetko prerastať cez hlavu, dajte si pauzu. Predsa nechcete, aby vaše trávenie bolo také (ne) sympatické, však?

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny