Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Naber si a vypadni!

Okná umyté, podlaha vydrhnutá, na stole výzdoba, v chladničke šunka. Veľká noc sa môže začať. A s ňou aj sviatočné prejedanie.

Je to už pár rokov, čo sa môj bratranec, ešte ako chlapec, vybral na Veľkonočný pondelok olievať spolužiačky a naše početné príbuzenstvo. Z hľadiska zdravého pohybu šlo o poriadnu prechádzku, lebo spravil asi desať kilometrov. A z hľadiska zdravej stravy to bol totálny prúser. Každá z jeho piatich tetušiek ho privítala tanierom vrchovato naloženým sviatočnými dobrotami. Chudák chlapec nechcel nikoho uraziť, a tak jedol… a jedol… a jedol… (a nie som si istá, či tú šunku potom nevidel znova, ale v každom prípade mu bolo naozaj zle). Poučení touto príhodou sme mu na ďalší rok s úsmevom povedali, že sa naozaj neurazíme, ak odmietne. A on s úsmevom poďakoval a odmietol. Pre istotu.

Možno sa vám to tiež stalo. Pre teológov je Veľká noc pripomienka ukrižovania a zmŕtvychvstania Ježiša Krista. Pre malé deti sú to prázdniny. Pre gazdinky šialenstvo okolo pečenia a upratovania. Pre gentlemanov obdobie gurmánskych hodov a neraz aj väčšieho množstva ohnivej vody.

Mnoho ľudí si pred sviatkami kladie otázku, ako prežiť toto obdobie bez úhony (teda bez zbytočného prírastku na váhe). Je dobré vymyslieť si stratégiu. Ja jednu mám a povedala som si, že by nebolo od veci povedať vám o nej. A je veľmi jednoduchá.

Naber si a vypadni

Viete, čo je na sviatočnom menu najhoršie? Že je všade. U nás doma to vždy fungovalo tak, že mamka nakrájala na velikánsky tanier šunku, klobásku, vajíčka, syr i „štriceľ“ (my jedávame na Veľkú noc doma pečený koláč podobný vianočke), pred každého postavila kýbeľ cviklového šalátu a… popravde, bolo toho toľko, že by sa z toho najedla aj prezidentova ochranka. Človek, ktorý sa na tieto veci teší po celý rok má zrazu nutkanie všetko zjesť. Buďte realisti. Len preto, že sú sviatky, vám predsa nenarástli tri ďalšie žalúdky. Naberte si realistickú porciu a zvyšok rýchlo odložte naspäť do chladničky. Alebo sa aj s tanierikom presuňte čo najďalej.

Aj nie je odpoveď

Páni, to platí hlavne pre vás. Predsa nechcete dopadnúť ako môj bratranec, o ktorom som vám hovorila na začiatku. Keď idete na „povinnú jazdu“ po návštevách (najmä na Veľkonočný pondelok), musíte rátať s tým, že vás budú núkať. Je to predsa slušné. Ochutnať môžete, to iste, ale kto povedal, že je potrebné „vyžrať“ všetko, čo vám núkajú? Teda, jedine ak sľúbite, že celú „povinnú jazdu“ absolvujete pešo a bude natoľko dlhá, aby ste tú žranicu spálili. A to sa vám pravdepodobne nepodarí.

Nie všetky dobroty sú zlé

Keď ste sa už predsa dostali do pasce sviatočného menu a tečú vám sliny na všetky tie maškrty, len pokojne. Priaznivci nízko sacharidových stravovacích režimov budú určite súhlasiť, že kvalitná šunka a vajíčka predsa nemôžu uškodiť. Koláč stačí jeden. Všetky sú sladké. A pocit, že po sviatkoch nevyzeráte ako prasiatko, bude ešte sladší.

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny