Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Čo bonzol kamarát krokomer

Ak chcete mať prehľad o tom, ako veľmi ste aktívni, potom by vo vašej výbave určite nemal chýbať krokomer…

Keď sa ma manžel pred Vianocami opýtal, čo by som chcela ako darček, mala som v tom jasno. Krokomer. Spočíta spálené kalórie, a hoci nie som v princípe za počítanie kalórií (dôvody vám vysvetlím inokedy), povedala som si, že by nebolo od veci mať aspoň šajnu o tom, koľko za deň vlastne spálim. A tak sa mojou trvalou súčasťou stal štýlový náramok, ktorý mi deň za dňom počíta, ako na tom som. A bonzol na mňa veľmi zaujímavé veci.

V prvom rade – kúpila som model, ktorý bolo potrebné zosynchonizovať s nejakým „múdrofónom,“ aby ukazoval správne čas a dali sa na ňom nastavovať údaje. V našej rodine sme všetci múdri aj bez elektronických zariadení, a tak som ho nemala ako nastaviť. Je vcelku komédia, keď mi o 17:40 ohlási polnoc (v zimnom čase o 16:40), no už som sa na ňom naučila prepočítať čas. A hoci je prednastavený na nejakého „priemerného“ človeka (och, ako ja neznášam priemernosť!), v počítaní krokov je relatívne presný. Relatívne.

Problém krokomeru je, že sa nosí na ruke a reaguje na pohyb ruky. Inak povedané, môžem stráviť dve hodiny kočíkovaním a nenapočíta mi nič, pretože ruky mám v pokoji (naučila som sa to oblafnúť tak, že tlačím kočík len pravačkou a ľavou kývam do rytmu). Na druhej strane, pri vaľkaní cesta mi po jednom kole chystania pirohov naskočilo dobrých 3000 krokov. Je fakt, že som sa pritom nepohla z miesta, no kto už vaľkal cesto, iste mi dá za pravdu, že je to podobne náročné (ak nie ešte viac) ako polhodinová prechádzka.

Samozrejme, existujú aj oveľa vymakanejšie športové počítadlá ako môj krokomer. Niektoré majú zabudovaný aj merač srdcového tepu. To je dôležitá vec najmä pre tých, ktorí sa snažia spaľovať tuky. Existuje totiž odporúčaná tepová frekvencia, pri ktorej spaľovanie funguje najlepšie (okolo 70% maximálnej tepovej frekvencie) a nemá zmysel ju zbytočne prekračovať. Iné majú zas prepínateľné funkcie podľa druhu športovej aktivity: predsa inak zapájame svaly pri dvíhaní činiek, inak pri behu, inak pri izometrických cvikoch. Alebo môže mať v sebe intervalový časovač, skvelú pomôcku pri intervalovom cvičení (HIIT, tabata). To som nepotrebovala, lebo tento typ šéfa telocvične (doslovný preklad obchodného názvu Gymboss) som si kúpila už dávnejšie. 

Pravda, spoliehať sa na všetky údaje, bez ohľadu na to, ako veľmi je ten váš krokomer či športové hodinky prepracovaný, by bolo trocha prehnané. Výpočet spálených kalórií je totiž vždy len približný. Môžete zadať svoje údaje, ako pohlavie, vek, výšku a váhu (základné prvky do vzorca), no stále ostáva množstvo faktorov – už len taká maličkosť ako pomer tuku a svalov v tele. Profesionálni športovci, ktorí sú celkovo svalnatejší, spaľujú viac tukov pri akejkoľvek činnosti, ešte aj pri nečinnosti.

A čo ten kamarát krokomer bonzol mne? V zásade som zistila, že v lete som aktívnejšia ako v zime. Zimné denné skóre krokov bolo len zriedka nad 10 000 krokov, v lete bežne prekročím dvojnásobok. Dôvod je jednoduchý: moji dvaja špunti. V zime sedíme doma. V lete beháme po dvore (a môj synátor priam miluje behať, dcérka je zas preliezkový fanatik), chodievame na prechádzky (a na futbal, he, he), do parku a tak podobne.  

Niekedy som v pokušení dopriať si nejakú maškrtu na večeru, keď vidím, že som „vypiekla“ nejakých 2500 kalórií, no som radšej opatrná. Rozhodne nie som ten „priemerný“ človek, na ktorého je prednastavený ten môj krokomer a nechcem to prehnať. No pohľad na tú cifru na konci dňa (ehm, o „polnoci“ krokomerného času o 17:40) mi dodáva dobrý pocit, že som pre seba predsa niečo urobila.

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Ifkine fejtóny