Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Sedem rozprávok o sixpacku (2)

Logika hovorí, že ak chceme vytrénovať nejakú časť tela, musíme cvičiť cviky, ktoré sú určené špeciálne pre ňu. Takže… ako sa špeciálne trénuje brucho?

Zločin menom sed-ľah

Na základnej škole ma zo všetkého najviac desili testy fyzickej zdatnosti, ktoré sme museli absolvovať na telesnej výchove. Poviem vám, len málokedy som sa cítila trápnejšie, ako keď som pred celou triedou robila „brušáky“ a všetci spolužiaci ich rátali. Popravde, môj výkon nebol nič svetoborné. (asi preto som sa cítila tak trápne)

Za mojich mladých čias sa počet „brušákov“ za minútu považoval za (zbytočne) dôležité kritérium. Bohužiaľ, dospela som k záveru, že kým aj ja „nedám“ aspoň päťdesiat brušákov za minútu, nikdy nebudem fit. A tuším som vám už kedysi spomínala, ako som sa na strednej škole podujala na naozaj extrémnu „brušákovú“ misiu, ktorá však skončila neúspešne. Trvalo mi ďalších desať rokov, kým som prišla na to, prečo to tak bolo.

Klasické sed-ľahy a sklápačky sú dnes (najmä nekonvenčnými trénermi) považované za zbytočné, dokonca škodlivé. Pri snahe o značný rozsah pohybu zo sedu do ľahu totiž dochádza hneď k niekoľkým „zločinom proti vlastnému telu“. Pre netrénovaného človeka je fyzicky úplne nemožné vykonať tento pohyb správne. Pri pohybe nahor si slabšie brucho pomáha krkom (a v prípade, že ste si zakvačili nohy do rebriny či niekam inam, cvičíte viac stehná ako brucho). Pri pohybe nadol často vyhráva gravitácia a nejeden cvičenec skončil so žuchnutím na zemi. V lepšom prípade mal pod sebou nejakú podložku, v horšom mu za to jeho kríže čoskoro poriadne vynadajú.

Trocha lepšou alternatívou sú minimalistické varianty, aké ponúka napr. kalanetika. Pri cvičení brucha touto metódou sa pohyb obmedzuje na (doslova!) jeden či dva centimetre, presne v bode, kedy je priamy brušný sval maximálne zapojený. Eliminujete zapojenie iných svalov i pády na zem z vyčerpania. Pravdou však ostáva, že táto verzia neposilňuje všetky skupiny brušných svalov. Z našej „futbalovej jedenástky“ tak netrénujú všetci. Môžete to trocha napraviť zábavným variantom – kedy ležíte na zemi a dvíhate nohy. Mimochodom, nie je to až taká sranda, no poriadne náročný cvik.

Okrem toho – pokiaľ sa snažíte (a platí to najmä pre dámy) najmä o to, aby ste mali v páse o pár centimetrov menej, na tieto klasické cviky si dajte veľký pozor. Brušné svaly sú svaly ako každé iné a intenzívnym cvičením zhrubnú – a to platí najmä pri cvičení šikmých brušných svalov. Inak povedané – ak sa vrhnete na sklápačky a sed-ľahy, môže sa celkom dobre stať, že vaše brucho bude ešte väčšie ako na začiatku.

Nechápte ma zle. Poznám ľudí, ktorí uprednostňujú klasické sed-ľahy a majú tehličky na bruchu. Áno, môžu mať, vydreli si ich. No pravda je, že títo ľudia zrejme nemajú problémy s chrbticou a nie sú po pôrode. Tieto cviky sú v kategórii „expert“ – ak ste naozaj fit, smelo na nich. Ak nie (pamätáte na otázky z prvej časti nášho miniseriálu?), vyhnite sa im oblúkom.

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Ifkine fejtóny