Sledujte nás

Ženský kútik

Športové správanie (aj voči nešportujúcim)

Chcela by som týmto článkom poukázať na to, ako sa okolie správa voči ľuďom, ktorí bojujú s obezitou.

Bola som sa dnes ráno prejsť a hlavou sa mi preháňala moja večná téma – nadváha. Myšlienky lietali krížom krážom. Uvažovala som nad všetkými tými ľuďmi, vrátane seba, ktorí s nadváhou bojujú celý život. Je to boj na dlhé trate. Respektíve na celý život. Boj, ktorý nikdy nie je vyhratý. A špeciálne som sa zamyslela nad tými, čo bojujú s obezitou morbídnou.

Chcela by som týmto článkom poukázať na to, ako sa okolie správa voči takýmto ľuďom. 

Môžete si byť istí, že žiadny človek s nadváhou z tej nadváhy šťastný nie je. Nie je mu jedno ako vyzerá. Nie je mu to jedno, že na neho ľudia zazerajú a že sa mu smejú. Cíti sa nekomfortne a menejcenne. Vie, že nadváha ohrozuje jeho zdravie a že s ňou skrátka nežije plnohodnotný život.

Za väčšinou prípadov obéznych ľudí však nestojí iba obyčajná lenivosť, ako sa domnievajú mnohí moralisti, ktorí v živote nemali ani deko navyše a vďačia za to matičke prírode, alebo aj ľudia, ktorí na sebe síce tvrdo makajú, ale nevedia pochopiť, že niekto iný nemaká tak ako oni, lebo k tomu trebárs nemá vzťah, nebol k tomu vedený, má možno iné priority. Treba jednoducho prijať, že sme každý iný, že koľko ľudí, toľko názorov, toľko pováh, toľko osudov.

Obezita má väčšinou hlbšie psychologicko – psychicko – duševné pozadie, rôzne dávne či nedávne traumy a bloky. Sú to kilá bolesti a trápenie duše. A naozaj to môže byť aj také trápenie, ktoré ten človek vytlačil z vedomia a pamäte a teda si ani neuvedomuje, kde trápenie jeho duše pramení. 

Možno to už mnohokrát skúšal, opakovane zlyhal a nevie to správne uchopiť. Možno si len nevie sám pomôcť a potreboval by pomocnú ruku a chápavého priateľa. Možno len nevládze. Možno už nemá vnútornú silu, možno len potrebuje povzbudiť, podržať. Možno potrebuje niekoho, o koho sa môže oprieť alebo niekoho, kto by ho pozitívnym spôsobom vyburcoval k činu a možno ho aj konštruktívne upozornil na výhovorky, ktorými sa občas zvykne oháňať.

Namiesto toho sa však dočká pohŕdania a ponižovania. Krásne to vidno na sociálnych sieťach, kde štíhli mudrlanti komentujú, že niekto vyzerá ako niektorý z druhov hospodárskych zvierat, že ako sa mohol tak vyžrať, vypásť atď. Čo najviac slovne ublížiť.

Ja neviem, či niektorého z takto zmýšľajúcich ľudí aspoň raz napadlo, že týmito slovami dotyčného človeka ešte viac zraňujú, ponižujú, kopú do neho. Nestačí, že sa takýto človek topí vo vlastnom tuku, vo vlastných pocitoch ničoty a neschopnosti, treba ho potupiť ešte viac. Čo následne takto sám v sebe a svojom bludnom kruhu zamotaný človek rieši zas a znova jedlom. Lebo má v sebe prázdno a možno sa mu zdá, že sa mu tak uľaví. Niekedy je to aj forma ako potrestať sám seba za to, že je tak veľmi nemožný.

Klesá snáď hodnota ľudskej bytosti s pribúdajúcou hmotnosťou a zvyšuje sa jej úbytkom?

Kde sa v ľuďoch berie ten dojem, že štíhli sú niečo viac a tuční sú nič?

Týmto samozrejme nijako nadváhu neobhajujem, to vôbec nie. Práve naopak. Vyzývam týmto všetkých, aby sme boli ľuďmi, aby sme si pomohli navzájom. Prejavili pochopenie, ukázali jeden druhému, aj štíhly tučnému, že ako človek má pre nás hodnotu aj napriek vysokému BMI. Nebičovať človeka, ktorý sa už aj tak nevie odraziť od svojho dna. Vyzývam všetkých, športovcov aj nešportovcov k športovému správaniu.

Správať sa športovo neznamená športovať. Namakaný športovec, ktorý sa nevie správať športovo, je len takou atrapou športovca. Človek, ktorý sa vysmieva z iného človeka bez štipky empatie a tolerancie, je len atrapou človeka.

Wikipédia mi vyhodila peknú poučku o športovom správaní, ktorá sa dá aplikovať aj v tejto mojej téme. Nebudem to tu prepisovať, len vyberám zo základných zásad správania FAIR PLAY :

  • pomoc súperovi (ale aj komukoľvek inému) v prípade potreby a núdze
  • víťazstvo nie je dôvodom k nadradenosti
  • aj porazený si zaslúži uznanie, nie je terčom posmechu, ani skrytého
  • nikomu nenadávať, nikoho neponižovať a neohrozovať
  • FÉROVÉ ŠPORTOVÉ SPRÁVANIE AJ V KAŽDODENNÝCH ŽIVOTNÝCH SITUÁCIÁCH!!!

A netreba zabúdať aj na rešpekt voči životu, lebo nikto nevie, čo mu život prinesie a ako sa všetky jeho zlé a pichľavé slová môžu raz otočiť proti nemu. 

Lebo karma…

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ženský kútik