Sledujte nás

Ženský kútik

Tehotná a fit: Dá sa to? (časť štvrtá)

Pôrod sa blíži. Ako prežiť posledné týždne v zdraví?

Tehotná žena joga

Pôrod sa blíži. Ako prežiť posledné týždne v zdraví?

Štvrtá časť: Tretí trimester, som na prasknutie

Dnes ráno si sa zobudila a mala si reálny problém vstať z postele. Ruky a nohy opuchnuté, brucho ako balón, už ani nevieš, ako vyzerajú tvoje prsty na nohách, lebo si na ne nevidíš. Striháš si meter do termínu. 

Môžem ešte vôbec cvičiť?

Ak ma pamäť neklame, pri mojom prvom tehotenstve som skončila s fitkom v siedmom mesiaci. Dôvod bol mimoriadne bolestivý: kvôli príprave na pôrod sa mi začali uvoľňovať bedrové kĺby. Takmer až do pôrodu som kvôli silnej bolesti sotva mohla chodiť.

Ak sa spýtaš lekára, istotne ti tiež povie, že je čas šetriť sily. Iste, na internete nájdeš rôzne „influencerky,“ ktoré publikujú fotky z fitka ešte dva dni pred termínom (a ďalšia bude dva dni po pôrode, buď si istá!). V drvivej väčšine prípadov je však vhodné spomaliť. Opakujem: vždy svoj stav konzultuj s lekárom, nie s kamarátkou!

Musím cikať!

Je tu však niečo, s čím by si prestať nemala. Existujú cviky, ktoré sú priamo určené pre tehotné ženy a sú viac než potrebné práve v tejto záverečnej fáze. Ide najmä o cviky zamerané na posilnenia panvového dna. Tvoje bábätko ti čas od času kopne priamo do mechúra, a pokiaľ nemáš silné panvové dno, jeho obsah ti skončí v nohavičkách. 

Vo väčšine miest existujú kurzy pre budúce mamičky, kde sa naučíš nie len tieto cviky, no aj triky, ako si uľaviť, až príde pôrod. Nie, nie sú povinné. Ani ja som na nich nebola (na prvý raz ma boleli kĺby a na druhý raz som už vedela, do čoho idem). Tipy na posilnenie panvového dna nájdeš aj na internete. A skús hádať, ktoré svaly budeš počas pôrodu najviac potrebovať…?

Priberám správne?

Mnoho tehuliek úzkostlivo stráži váhu. Nepribrali príliš veľa? Alebo príliš málo? Bohužiaľ, žijeme v dobe, kedy sa zo všetkého – i z tehotenstva – stávajú preteky. Hlavne sa neporovnávaj s kamarátkami. A nemusíš sa porovnávať ani sama so sebou. Každé tehotenstvo je iné, aj tvoj váhový prírastok môže byť iný. Dnes sa už za „normálny“ prírastok považuje fakticky čokoľvek medzi 5 a 20 kíl. 

Poznám dokonca aj ženy, ktoré v tehotenstve schudli: podarilo sa im otehotnieť so značnou nadváhou a kombináciou zdravého pohybu, zdravej stravy (a neraz aj tehotenských nevoľností) šli rodiť s nižšou hmotnosťou, než mali na začiatku tehotenstva. Ale to je skôr extrém. Pokiaľ máš pochybnosti o svojom hmotnostnom prírastku, poraď sa s lekárom.

A čo ak už neobsedím?

Lekár ti síce zrejme nedovolí žiaden extrémny tréning (zrejme ani ten ľahký), no stále môžeš pokračovať v strečingu. Určite ti prospejú aj prechádzky – pravda, pokiaľ práve nenasypalo pol metra snehu a ulica nepripomína klzisko. Viac ako inokedy musíš dbať na to, aby si nespadla. Tvoje dieťatko je síce chránené plodovou vodou, ale riziko zranenia tam stále je. A zrejme ani ty nechceš rodiť zasádrovaná. 

Pozor, hniezdim!

Posledný mesiac tehotenstva trvá najdlhšie. Doslova. A to na teba príde hniezdiaci inštinkt: nutkavá potreba už po tretí raz prepočítať bodyčká, prežehliť perinky a vygruntovať celý dom. Tehuľa, šetri sily. Skontroluj si tašku s vecami do pôrodnice, už čoskoro ju budeš potrebovať.

A budeš potrebovať všetky sily. Anglický výraz pre pôrod je labor a to slovo znamená práca. Ťažká fyzická práca. Labor means work and work must be done. By you. 

P.S.: V prípade otázok a pochybností vždy kontaktuj svojho lekára. On najlepšie pozná tvoj stav a odporučí ti to, čo je pre teba najlepšie!

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Ženský kútik