Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Dnes (ne)mám svoj deň

Jeden sexistický vtip hovorí, že ženy majú dva druhy nálad: kedy majú svoje dni, a keď práve nemajú svoj deň…

Ach, áno, všetky to poznáme. Nemusíme ani sledovať kalendár a počítať dni. Odrazu sme akési náladové, podráždené, na nevinný kompliment odbrechneme nejakú mrzutosť… potom príde neodolateľná chuť na čokoládu, niekedy aj migréna, rozplačeme sa pri každom zamilovanom videoklipe… a už nie len my, no v prípade nás vydatých aj naši páni vedia, že na našom biologickom semafore čoskoro naskočí červená…

Keď príde na tému „cvičenie a menštruácia,“ veľa žien a dievčat len ignorantsky obráti oči stĺpom. Bolestivé kŕče v podbrušku, nepríjemný pocit v rozkroku, neraz aj migréna či iné komplikácie. Komu by sa v takej situácii ešte chcelo opustiť pohodlie gauča a ísť sa hýbať? (a rozhodne počas svojich dní nenosíme biele nohavice – väčšina z nás ich ani nemá v šatníku, pretože tá farba je maximálne nepraktická)

Popravde, na rozdiel od (maximálne trápnych) reklám na hygienické pomôcky skutočné ženy sa až tak nehrnú do akčných aktivít, ak nemusia. Už na základnej škole vidíte počas telesnej výchovy skupinku dievčat sedieť bokom s odôvodnením, že majú „svoje dni.“ Pozorným učiteľom neujde, že niektoré menštruujú akosi pričasto… no až na niekoľko výnimiek pri naozaj silnom krvácaní a komplikáciách neexistuje dôvod, prečo by sa slečny mali vzdať (či skôr „vzdať“) telesnej výchovy a cvičenia ako takého (no dobre, plaváreň sa naozaj neodporúča, hygiena nepustí).

Cvičenie má na ľudské telo veľa pozitívnych účinkov. Chápem, že počas červených dní sa mnohým dámam nechce ani pohnúť, no…  neskúsite to? Strečing pomáha uvoľniť svaly. Uvoľnené svaly nebolia, kŕče sa zmiernia. Nehovoriac o tom, že kým sa budete sústrediť na vlastný pohyb, pustíte na chvíľu z hlavy samotný fakt, že sa cítite ako pokazená Tatramatka.

Navyše, počas cvičenia sa do tela uvoľňujú endorfíny – hormóny šťastia. Môžu vám trošku znížiť výdavky na ibalgin (či podobnú lekárňovú substanciu). Rovnaký efekt má na naše telo aj čokoláda, no určite sami viete posúdiť, čo je zdravšie. Dobrý pocit po cvičení pretrvá niekoľko hodín, no po prvej čokoláde budete chcieť ďalšiu. Radšej si dajte ten dlhší strečing. A ešte budete mať pocit, že ste pre svoje telo urobili niečo dobré.

Mimochodom, hromada endorfínov sa uvoľní aj počas pohlavného styku. Je však pravda, že väčšina pánov „na červenú nechce jazdiť.“ No aj chápavé objatie a otrepaná, no účinná fráza, že to prejde a zas bude všetko dobré, môže veľmi pomôcť…

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny