Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Sedem rozprávok o sixpacku (7)

Tak fajn, diastéza vyliečená, strava upravená, sixpack nikde. Môže byť, že sme boli po celý čas niekde úplne mimo…?

O družstve, ktoré znova spolupracuje

A sme opäť na začiatku, pri rozprávaní o prerastanej slanine a pri podobenstve o futbalovej reprezentácii, ktorá poriadne netrénuje. Teóriu ovládame. Len možno neovládame vlastné telo.

Pamätáte sa, ako som sa vás na začiatku pýtala na váš zdravotný stav? Či vás nebolí chrbát, nemáte sedavé zamestnanie…? Hm, je čas, aby sme si priznali pravdu: šanca, že máte všetky vrstvy brušných svalov úplne v poriadku, je dosť malá. A pokiaľ je tomu tak, nezaberie žiaden z mojich predošlých tipov. Musíte svoj tím (teda sixpack a jeho „zadákov“) vytrénovať úplne od začiatku.

Najlepšími učiteľmi správneho tréningu brucha sú… bábätká. Vážne. Len si zoberte novorodenca: leží, ani sa nepohne, len občas chaoticky zamáva ručičkami. Behom nasledujúcich mesiacov sa postupne učí otáčať, ovládať končatiny a trup, potom sa posadí, neskôr presunie na štyri a nakoniec sa rozbehne… a už ho nezastavíte. A pokiaľ ten váš potomok nemá na sebe zbytočne veľa detského sadielka (a nie, nie je to roztomilé, detská obezita je choroba), možno si všimnete, že aj jemu sa rysuje sixpack. Maličký a rozkošný, no silný.

Tak, teraz ste sa asi zasmiali. To sa máme zvaliť na zem a kopať nožičkami ako kojenci? Gúľať sa po koberci a chodiť po štyroch? A znova sa učiť chodiť? Čo sme vadní?

Nie, nie ste vadní. Len ste si neuvedomili, že sa práve dívate na kľúč k zdravému stredu tela. Vašich špuntov – a ani vás, keď ste sa narodili – nikto neučil, ako kopať nohami do vzduchu. Zdravé deti majú v génoch napísanú presnú sekvenciu pohybov, choreografiu vývoja. A dnes už mnoho lekárov prízvukuje, aké je dôležité nechať tomu voľný priebeh – žiadne posadzovanie, kým sa dieťa samo nedvihne, žiadne chodenie za ruky, kým sa samo nerozbehne (a chráň Pánboh pred chodákmi!). Prečo?

Jednoducho preto, že ak ľudské telo musí vykonávať pohyby, ktoré pre neho nie sú prirodzené (alebo ešte horšie zotrváva v neprirodzených polohách), naruší sa zdravé fungovanie celej strednej časti tela. Výsledok je presne taký, ako keď sme si hovorili o nesprávne trénujúcich futbalistoch. Niektoré svaly nepracujú vôbec, iné „ťahajú“ aj za nich. Spravidla sa k tomu pridá aj bolesť chrbta. O sixpacku môžete v takom prípade iba snívať.

Tak fajn, a čo s tým? Ta – da – dá – musíme sa snažiť opäť hýbať čo najprirodzenejšie. Ak vám môžem poradiť, pohľadajte si na nete chlapíka menom Tyler Bramlett. Na svojej facebookovej stránke (Workout Warriors) každý deň uverejňuje užitočné video tipy, ako „dať dokopy“ svoj brušákový tím. Určite aj vám poradí množstvo trikov a jednoduchých cvikov na spevnenie strednej časti tela.

Ak sa vám aj napriek všetkému tomu snaženiu stále nedarí mať na bruchu tehličky, nezúfajte. Ani ja ich nemám. Ale snažím sa. Teda… zvyčajne… 🙂

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny