Sledujte nás

Ifkine fejtóny

O broskyniach a pomarančoch

Viete, prečo majú celulitídu iba ženy? Pretože je nechutná. Teda, tak to raz vtipne okomentoval môj dobrý známy. Pravda však je, že sme na ňu geneticky naprogramované.

Keď príde na hodnotenie ľudskej postavy, často si pomáhame prirovnaním s nejakým ovocím. Typ hruška, typ jablko, veľké prsia nazývame melóny… a keď príde na ideálne ženské pozadie, väčšina gentlemanov preferuje „broskynku“ – jemne okrúhly, hladký a pevný zadoček. Bohužiaľ, pozadie mnohých žien pripomína skôr pomaranč. Lepšie povedané citrón, lebo aj mne samej je niekedy kyslo, keď sa na seba pozriem do zrkadla.

Celulitída je tvrdohlavá ženská kliatba. Doslovne. Poznám mnoho obéznych mužov, no ani jeden z nich ju nemá (a ešte si môžu dovoliť nechať na stehnách chlpy, ktoré by ju pekne zamaskovali). Zato poznám mnoho žien, ktoré sú síce štíhle, no pri bližšom pohľade na ich pozadie človeku neujde, že pripomína slovenské cesty po zime. Samé prepadliny. „Pomarančovú“ (ehm, citrónovú) kožu majú aj mnohé celebrity: paparazzi z celého sveta sa predbiehajú v tom, kto zachytí väčšiu hviezdu na pláži v bikinách, bez ochrany všemocnej retuše (a ľudia na sociálnych sieťach sa potom predbiehajú v „hejtoch“ na tému nechutnosti celebritnej celulitídy).

Len pokojne, dámy: celulitída je kozmetický problém, nie zdravotný. Inak povedané, ešte na ňu nikto neumrel. Ženské telo je, bohužiaľ, stavané tak, že tuk na bokoch vytvára „kapsičky“. Navyše, my, ženy, sme celkovo „tukovejšie“ ako muži: zdravá štíhla žena má stále okolo 20% telesného tuku (ak telesný tuk u žien klesne pod 15%, hrozí zastavenie menštruačného cyklu!), zatiaľ čo 20% tuku u mužov znamená bruško a faldíky (pánske odporúčané minimum je len okolo 5%). V kombinácii s prevažujúcim trendom ženského tela ukladať tuk na bokoch (evolučná nevyhnutnosť kvôli tehotenstvu) je recept na celulitídu hotový.

V princípe platí, že čím je žena obéznejšia, tým je celulitída viditeľnejšia a naopak. No zbaviť sa jej úplne je takmer nemožné. Neexistuje žiadna špeciálna „anticelulitídna diéta“. Väčšina fitnes trénerov sa zhoduje na tom, že zdravá strava ako taká môže zlepšiť stav pokožky, no zázračný recept neexistuje. Skôr nájdete zoznam potravín, ktoré celulitídu zhoršujú. Raz som na takej čiernej listine objavila aj bublinky z minerálky. Lol, a to som si myslela, že z nich len grgám!

Môžete vyskúšať aj rôzne pomôcky – masážne rukavice, kúpeľné procedúry, drahé cvičebné prístroje, či dokonca liposukciu. Skvelý biznis sú aj krémy proti celulitíde. Mnohé známe značky ponúkajú celé sady krémov – jeden na urýchlenie spaľovania tukov, druhý na vyhladenie pokožky, tretí na spevnenie, štvrtý na masáže. A to všetko len za…! Poviem vám, akurát včera som pozerala jeden katalóg s kozmetikou a bola som v pokušení nejaký si objednať. Potom som otvorila svoju kúpeľňovú skrinku a zistila som, že som ich už všetky vyskúšala. A ani jeden nezabral.

Problém všetkých „prostriedkov proti celulitíde“ je v tom, že to nie sú lieky, ale len pomôcky. Až vás nabudúce začnú lákať televízne spoty na ďalší zázrak, pozorne si vypočujte, aké slová redaktor používa. Zrejme tam nebude „zničí celulitídu“, no skôr „môže zlepšiť celulitídu“. Môže zlepšiť znamená, že nemusí! K väčšine „zázrakov“ vám pribalia aj príručku o zdravom stravovaní s odporúčaním, aby ste sa jej držali, lebo výsledky budú lepšie. Inak povedané, ak sa jej držať nebudete, výsledky budú mizerné.

Znechutila som vás?

Popravde, len som vám chcela ušetriť peniaze (a to si práve hľadám legíny na chudnutie, ja pokrytec!). Najlepším liekom na celulitídu a receptom na „broskyňový“ zadoček vždy bola a vždy bude zdravá strava a rozumné cvičenie. A to ešte musíte mať veľký kus šťastia na dobrú genetiku: niektoré ženy sa celulitídy proste nezbavia. Už roky sa zmierujem s tým, že k nim tiež patrím. No nebojte sa, ak nájdem zázračný liek, budete prví, kto sa o ňom dozvie!

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny