Sledujte nás

Ostatné športy

Skúsili ste už DiscGolf?

Vyskúšali sme discgolf a teraz vám tento u nás čoraz obľúbenejší šport predstavíme.

DiscGolf

Discgolf je veľmi príjemná a na pochopenie jednoduchá hra, ktorá spája frisbee (teda lietajúci tanier) a golf. Diskgolf môže hrať v podstate každý, kto dokáže hodiť lietajúci tanier.

Zjednodušene povedané ide o golf, v ktorom ale neodpaľujete loptičku golfovou palicou, ale namiesto toho hádžete tanier z odpaliska až do jamky. Tú predstavuje zberný kôš. Discgolfové ihriská môžu byť postavené samostatne na rôznych priestranstvách (ihrisko v Kobylích, Brne a Vestce), častejšie sú však príjemným spestrením lesoparkov a voľných priestorov medzi bytovkami (Brno, Praha, Hradec Kralové). Minimálne teda v Čechách.

DiscGolfové lietajúce taniere disky
Široký výber diskov s presnými rozmermi, ale rozdielnym profilom a letovými vlastnosťami

Discgolf je ideálna aktivita pre celú rodinu a taktiež nezaťaží váš rozpočet. Na začiatok vám totiž úplne stačí jeden disk pre každého hráča. Neodporúčam používať Frisbee, tanier je ľahký a je určený na dlhé lety – napríklad ako pri UltimaFrisbee. Taktiež neklesá a má tendeciu zaletieť, obzvlášť pri silnejšom vetre. Základná sada diskov na hlavnom obrázku hore v článku vás vyjde na približne 20 Eur a obsahuje putter, midrange a driver:

  • Putter (na obrázku modrý) je disk na krátke lety, obvykle na dohodenie do koša z blízka,
  • Midrange (na obrázku žltý) je disk na stredne dlhé hody, dobre letí, avšak pri zlom hode sa nakloní a začne zalietať,
  • Driver (na obrazku oranžový) je disk určený na dlhé hody.

Samozrejme celé ihrisko môžete odohrať aj s jedným diskom. Avšak podobne ako pri klasickom golfe, je dobré poznať rôzne typy diskov a ich využitie. Vďaka tomu môžete počas hry dosiahnuť lepšie výsledky.

Kde si zahrať DiscGolf

My sme DiscGolf vyskúšali v Čechách, kde je niekoľko ozaj skvelých ihrísk. Zopár je ich aj v Prahe, no nájdete ich aj v Brne či Hradci Králové a ďalších mestách. Ak si chcete discgolf zahrať aj vy, najjednoduchšie bude využiť služby Googlu a vyhľadať si informáciu, kde sa nachádza najbližšie ihrisko.

Discgolf je čoraz rozšírenejším a obľúbenejším športom aj na Slovensku. Podľa aplikácie UDisc sa Slováci nachádzajú vo svetovom rebríčku na 27. priečke. Pochváliť sa môžeme aj vlastnou diskgolfovou ligu a 16 ihriskami.

V prípade, že vo svojom okolí nemáte žiadne discgolfové ihrisko, nadšenci do tohto športu môžu zainvestovať do prenosného koša. Takto si môžete jednoducho vytvoriť vlastné ihrisko v ktoromkoľvek parku či lúke.

Ako vyzerá discgolfové ihrisko?

Narozdiel od golfu, každé discgolfové ihrisko môže mať rozdielny počet jamiek. Pôdorys ihriska však vždy nájdete na informačnej tabuli pri prvej jamke. Ak ste si prišli zahrať discgolf len ako voľnočasovú aktivitu, začať môžete v podstate kdekoľvek a na ktorejkoľvek jamke. Ak si ale chcete zasúťažiť či už proti ihrisku alebo svojim známym, odporúčam nájsť túto štartovaciu tabuľu. Je užitočná či už len kvôli lepšej predstave o umiestnení košov, ale tiež obsahuje informáciu, čo sa ešte stále ráta za ihrisko.

DiscGolfPark Kobylí
Ihrisko DiscGolfPark Kobylí

Ešte pred tým ako začnete, je podstatné vedieť ešte jednu vec. Jamky môžu mať označenie OB – Out of bounds, čo znamená ohraničenie ihriska. Ak zahodíte disk za OB, dostávate penalizáciu. Avšak aj toto pravidlo môžu začiatočníci pri svojich prvých hrách ignorovať a užiť si čistú radosť z hry.

DiscGolfové ihrisko - popis
Popis jamky bez OB (vľavo) a OB čiara v ľavom hornom rohu (vpravo)

Ak sa chcete discgolfu začať venovať trochu serióznejšie, odporúčam naštudovať si najprv detailnejšie pravidlá. Nájdete ich napríklad na stránke ultimo.cz.

Autor: Michal Fabian

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Ostatné športy