Sledujte nás

Ifkine fejtóny

O športe a rodovej (ne)rovnosti, časť šiesta

Ako to vyzerá s transsexuálnymi športovcami?

Ako to vyzerá s transsexuálnymi športovcami?

Šiesta časť: najslávnejší transsexuáli vo svete športu

Možno ste sa zarazili – akí najslávnejší, keď ste sa len pred pár dňami dozvedeli o existencii nejakej Laurel Hubbardovej?

Nuž, príbeh legalizácie transsexuality v športe začal v sedemdesiatych rokoch. Richard Raskind bol americký tenista a očný lekár. V šesťdesiatych a začiatkom sedemdesiatych rokov mal celkom slušne rozbehnutú tenisovú kariéru, no vnútri cítil, že nie je tak úplne „normálny.“ V roku 1975 úspešne zavŕšila zmenu pohlavia a vrátila sa na tenisové kurty pod menom Renée Richardsová. Pravda, chvíľu trvalo, kým jej bol povolený štart – vtedajšie pravidlá vyžadovali, aby v ženskej súťaži figurovali výlučne biologické ženy (XX). A hoci sa Renée dala celkom úspešne preoperovať, stále bola XY. Jej boj o možnosť zúčastniť sa profesionálnych podujatí trval vyše roka.

V rokoch 1977-1981 však patrila medzi relatívne úspešné tenistky, i keď nikdy nebola svetovou jednotkou. Jej prínos do sveta športu je však skôr o tom, že bola prvou MtF, ktorá mohla súťažiť na profesionálnej úrovni. Sama však priznáva, že ako biologický muž mala určitú výhodu. Navyše, zmenu pohlavia absolvovala relatívne neskoro – mala už 41 rokov (v čase svojho odchodu do tenisového dôchodku dokonca 47 – koľko tenistiek vydrží vo svetovej forme tak dlho?). Vyjadrila sa, že keby so zmenou toľko neotáľala a začala medzi ženami súťažiť ako dvadsiatnička, žiadna biologická žena by sa jej nemohla vyrovnať.

Aj väčšina novodobých transrodových športovcov je z kategórie MtF. Po Renée Richardsovej trvalo takmer dvadsať rokov, kým sa objavila nová – dánska golfistka Mianne Baggerová. V nedávnej minulosti sa viedli debaty okolo MMA zápasníčky Fallon Foxovej, takisto MtF (jednej svojej súperke hneď v prvom kole privodila zlomeninu nadočnice a otras mozgu!). Z opačnej kategórie (FtM) zaznamenal výraznejšie úspechy americký duatlonista Chris Mosier. Len kvôli zraneniu mu ušla olympijská kvalifikácia do Tokia.

Laurel Hubbardová je zatiaľ jedinou MtF, ktorá sa zúčastnila na Olympiáde. Jej účinkovanie vyvoláva značné pobúrenie medzi jej konkurentkami (a to aj napriek tomu, že jej doterajšie osobné maximum sa ani náhodou nechytá na aktuálny svetový rekord). Medzinárodné športové federácie pritom tvrdia, že Hubbardová spĺňa všetky kritériá pre účasť v ženskej kategórii. Podstúpila úradnú i chirurgickú zmenu pohlavia a jej sledovaná hladina testosterónu je dlhodobo pod 10 nmol/l. (Tento posledný faktor by mňa osobne veľmi zaujímal – u žien je obrovský rozdiel, či máte hladinu testosterónu 2 alebo 9,5 nmol/l…)

Proti účasti Hubbardovej ale bola aj zrejme najväčšia celebrita medzi športovcami trans-komunity: Caitlyn Jennerová. V roku 1976 ešte ako Bruce Jenner vyhral zlatú olympijskú medailu v desaťboji. Neskôr sa oženil s Kris Kardashianovou a stal sa otcom (nemenej slávnych) profesionálnych celebrít – Kendall a Kylie Jennerových (sledovali ste show o rodine Kardashianovej? Áno, to je ich bývalý ocko!). V roku 2015 absolvovala zmenu pohlavia (a klobúk dole pred plastickými chirurgami, vyzerá celkom dobre). Jej názor na účasť Hubbardovej na Olympiáde sa (na prekvapenie) zhoduje s názorom mojej kamarátky Ester: „Nie je to fér. Musíme ochrániť ženský šport.“

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny